Yrkeslärare utvecklar och stärker sin interkulturella kompetens
2022-12-20Så här i slutet av året samlades studenter som läser till yrkeslärare inom ramen för Erasmusfinansierade DIVE-projektet för att göra film. Filmerna, som producerades på cirka två timmar och på engelska, skulle vara digitala berättelser där studenterna skulle koppla sina ämnesplaner till hållbarhet ur ekonomisk, ekologisk eller social aspekt. Filmerna ska också kunna fungera som utbildningsmaterial – båda för studenternas egna framtida elever men också för lärare runt om i världen.
20-talet yrkeslärarstudenter som som kommer från olika branscher såsom transport, djurvård, travsport, vården och handel hade samlats för att i mindre grupper sätta ihop olika filmer på väldigt kort tid. Filmerna hade alla hållbarhet som grundtema men handlade om allt från hållbar shopping till social hållbarhet inom vården. Förmiddagen avslutades med att visa de färdiga alstren online för både lärare och studenter från yrkeslärarutbildningar inom DIVE-projektet i Norge, Tyskland och Turkiet med en efterföljande diskussion och frågestund. Studenterna hälsade välkommen på sina olika modersmål och de språk som de gästande studenterna hade.vilket angav en internationell ton.
- Det är andra gången, inom ramen för DIVE-projektet, som vi provar den här formen av uppgift, säger Annica Ådefors, lärare vid yrkeslärarutbildningen, Karlstads universitet. Den är inte examinerande men tar fram den kreativa ådran hos många studenter vilket gör att vi berör många delar av hur det är att vara pedagog och hur de kan använda sig av många av sina kompetenser på samma gång. Detta ger dessutom studenterna möjlighet att testa nya digitala verktyg inför sin roll som yrkeslärare
Annica Ådefors får medhåll av Zara Hedelin, lärare vid yrkeslärarutbildningen som också är med och leder studenterna i projektet.
- De släpper verkligen loss inför den här uppgiften och får upp ögonen för att de kan använda den här formen av utbildningsmaterial för sina elever på sina respektive arbetsplatser.
Under våren 2023 avslutas DIVE-projektet då både lärare och studenter samlas för en avslutande konferens i Berlin.
Se film producerad tidigare under 2022 inom ramen för DIVE-projektet, i regi Johanna Levin.
A digital story regarding values and equality in Swedish vocational education, made by J. Levin
Erasmusfinansierade DIVE-projektet utforska tre övergripande teman – demokrati och medborgarskap i internationell yrkesutbildning (IVE), hållbar utveckling i IVE och värdegrund i IVE. Inom konceptet "internationalisering hemma" kommer lärarstudenter att samarbeta i lokala och internationella seminarium, i både fysiska och virtuella utrymmen. DIVE-projektets huvudsakliga mål är att stödja yrkeslärare i att utveckla och stärka interkulturell kompetens, engelsktalande färdigheter, digital kompetens och global medvetenhet inom dessa tre teman.