Webbkurs om bedömning och betyg lockar 1 800 lärare
2013-11-13Karlstads universitet och Högskolan i Lillehammer har tillsammas fått i uppdrag av Skolverket att utforma en webbaserad uppdragsutbildning på distans om bedömning och betygssättning för lärare i årskurs 4-6. Webbkursen öppnade i mitten av september och över 1 800 lärare börjat på utbildningen.
Sedan hösten 2012 sätts betyg från årskurs 6 i grundskolan. Det innebär att lärare som tidigare inte har erfarenhet av att sätta betyg behöver få kompetensutveckling om bedömning, styrdokument och betygsättning. Tidigare utbildningsinsatser har visat på geografiska hinder och att lärare har haft svårt att göra sig undervisningsfria för att kunna delta. Det problemet är nu löst genom att Karlstads universitet fått uppdraget att ta fram en helt webbaserad uppdragsutbildning på distans. Högskolan i Lillehammer har sedan tidigare ett upparbetat webbsystem för liknande kurser och har därmed blivit en naturlig samarbetspartner.
Anna Karin Munkby är undervisningsråd vid Skolverket och ser stora fördelar med kursupplägget:
- Det är fantastiskt roligt för Skolverket att i samarbete med Karlstads universitet och Högskolan i Lillehammer kunna erbjuda en sådan flexibel utbildning och som tills idag har fått långt fler deltagare än vi trodde när vi planerade. Det är ett stort intresse för kompetensutveckling inom bedömning och betygssättning. Kursen ger stora möjligheter för arbetslag på en skola att tillsammans gå kursen och då få möjligheter till kollegiala samtal på skolan, fortsätter Anna Karin Munkby.
Webbkursen öppnade i mitten av september och håller öppet till juni 2014. Det är fri start och studietakt som gäller och kursen har hittills lockat över 1 800 lärare.
- Vi vet att det finns ett stort behov av och intresse för utbildning kring betyg och bedömning. För just den här lärargruppen är också betygssättning något helt nytt och det finns en osäkerhet inför hur man rent praktiskt kan och bör gå tillväga, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Karlstads universitet.
Kursen innehåller sex moduler där deltagaren metodiskt arbetar sig igenom kursmaterialet genom filmer, artiklar och uppgifter som lämnas in till lärosätet. Kursen är både tillgänglig för lärare och rektorer och är tänkt att kunna användas både individuellt och i lärarlag för att ge möjlighet till gemensam reflektion.
Hur ser fortsättningen ut?
-Vi hoppas givetvis att kursen på sikt når ut till så många som möjligt. I dagsläget är vi ensamma om att kunna erbjuda en kurs kring betyg och bedömning med ett så pass kvalificerat innehåll. Karlstads universitet har en hög kompetensförsörjningen kring betyg och bedömning. Dessutom har vi genom att kursen ges över webben haft möjlighet att bjuda in landets främsta forskare på området att medverka med filmade föreläsningar, intervjuer och texter.
Vilka utmaningar finns när man gör en helt webbaserad kurs?
- De stora utmaningarna ligger i distansformatet, det vill säga att de som går kursen själva måste ta ett stort ansvar för sina studier. En webbaserad kurs öppnar också för många fler deltagare än en traditionell universitetskurs och vill man något mer än att det enbart ska handla om självstudier gäller det att få till fungerande diskussionsforum och någon form av kvalitativ bedömning från universitetets sida av inlämnade uppgifter.
Kan det bli fler kurser?
-I dagsläget hoppas vi framförallt kunna utvidga kursen mot resten av grundskolan och mot gymnasieskolan. Det finns ett stort behov av kompetenslyft när det gäller betyg och bedömning även där, trots att de lärarna har mer erfarenheter av bedömning och betygssättning.
Webbkursen är framtagen av
Karlstads universitet: professor Christian Lundahl, huvudredaktör Pernilla Lundgren, Anna Karlefjärd doktorand och forskare inom bedömning och skolutveckling samt projektledaren Michael Walkert.
Högskolan i Lillehammer: Stephen Dobson, professor i pedagogik, Vegard Vålnes Meland, projektledare och Egil Weider Hartberg projektledare och högskolelektor i pedagogik.
Kontaktperson:
Professor Christian Lundahl, Karlstads universitet: tel. 0709-94 90 04
Den tredje kursmodulen öppnar 15 november
Använd den här länken för att registera dig på kursen.

