VIPP vårmöte
2012-04-19Forskarskolan VIPP har i dagarna varit igång i ett år och på vårmötet den 17 april, kunde professor Lars Järnström nöjd konstatera att alla doktorander är på plats, rutiner börjar landa och projekten tar fart.
Vårvädret lyste med sin frånvaro och istället föll tunga snöflingor utanför fönstren på Stora Enso Research, där VIPP-mötet ägde rum.
Bra dialog och relationer viktigt
Vårmötet den 17 april samlade ett 30-tal doktorander och handledare från företag och universitetet. Styrelseordförande Louise Törnefalk Svanqvist inledde med att ge en överblick av projektet och berätta mer om styrelsens roll.
- Jag är stolt över att vara styrelseordförande och ser fram emot att bidra till ett gott samarbetsklimat och framgångsrika doktorandprojekt inom VIPP, sa Louise Törnefalk Svanqvist.
Professor Lars Järnström, programdirektör för VIPP, berättade kort om var projektet står idag och vilka planer som finns för 2012. Bland annat betonade han vikten av god samverkan och kommunikation.
- Utan ett bra samarbete och en bra kommunikation både inom projektet och utåt, så blir resultaten sämre. Därför är det viktigt att vi har en bra dialog, att vi har bra kommunikationskanaler och att vi träffas och lär känna varandra och våra verksamheter.
Värdeskapande service
Och fler träffar blir det framöver, både i form av seminarier, möten och inte minst kurser dit såväl doktorander som handledare är välkomna. Redan 2 maj kommer ett öppet seminarium att hållas och i juni väntar en kurs i hållbar utveckling. I höst arrangeras en kurs i service innovation - ett begrepp som Erik Sundström och Per Kristensson från CTF- Centrum för tjänsteforskning berättade mer om.
- Alla företag är i grunden serviceföretag, eftersom allt handlar om värdeskapande för kunden. Om vi tänker mer i termer av värdeskapande processer, så kommer fler nya affärsmöjligheter att dyka upp, hävdade Per Kristensson.
"Känns väldigt kul!"
Åsa Nyflött, Stora Enso Karlstad Research Centre, har varit med i VIPP forskarskola sedan september i fjol. Åsa kommer från Filipstad och bor sedan tio år tillbaka i Karlstad. Hon studerade teknisk fysik vid Karlstads universitet och gjorde sitt examensjobb på just Stora Enso Karlstad Research. Efter ex-jobbet fick hon ett vikariat och nu är hon alltså anställd på företaget och en av doktoranderna i VIPP.
- Det känns väldigt bra, jättekul! Mitt projekt handlar om att göra en modell för masstransport för syrgas genom barriärfilm. Inom industrin vill man förstå mer om hur transporten av syrgas sker för att kunna utveckla mer miljövänliga barriärmaterial än de plast- eller alluminiumfilmer som används idag, berättar Åsa Nyflött.
VIPP - en företagsforskarskola
VIPP står för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter och är en unik satsning i det svenska utbildningslandskapet som ska stärka universitetets forskningsmiljöer och kompetensutveckla näringslivet.
Projektet sker huvudsakligen i samarbete mellan avdelningarna för Kemiteknik, Energi,-miljö- och byggteknik samt CTF - Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads universitet och ett stort antal företag inom främst skogsindustrin i Sverige och Finland, men även avdelningarna för Maskin- och materialteknik, Fysik och elektronik samt Kemi och biomedicinsk vetenskap bidrar med handledning till enskilda doktorander.Företagsforskarskolan har tre huvudsakliga områden:
- Tillverknings- materialinriktad forskning (papper & massa)
- Forskning om energi- och miljöaspekter (energi & miljö)
- Forskning om värdeskapande processer och tjänsteperspektiv (tjänster)
Projektet finansieras av de deltagande företagen, KK-stiftelsen och Karlstads universitet med sammanlagt 74 MSEK och är planerat att verka under 2011-2017. Under perioden förväntas minst 14 doktorander erhålla sin doktorsexamen.





