Vill se nationellt centrum för barnforskning
2013-01-21Karlstads universitet vill inrätta ett nationellt resurscentrum för barns utsatthet och psykiska ohälsa. Förslaget presenteras nu för politikerna i socialutskottet.
När socialutskottets ledamöter besöker Karlstad under måndagen och tisdagen den 21-22 januari får de bland annat möta en rad forskare vid Karlstads universitet som berättar om sin verksamhet.
Kompetens i Karlstad
För att ta fram ny kunskap om orsaker och åtgärder för barns utveckling, och i förlängningen förebyggande insatser, krävs ett helhetsgrepp där problemen belyses på ett multidisciplinärt sätt, anser forskarna Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap, Curt Hagquist, professor i folkhälsovetenskap och Staffan Janson, barnläkare och professor i folkhälsovetenskap. De pekar på att det redan finns kompetens och relevant forskning med stor utvecklingspotential på just Karlstads universitet.
Politikerna får också veta mer om Karlstads kommun och Karlstads universitets
gemensamma projekt med syfte att främja skolmiljön, den psykiska hälsan och skolprestationerna bland unga.
Samverkan med kommuner och landstinget
En forskningsstudie om barns liv och hälsa presenteras också. Det handlar bland annat om Elevhälsodatabasen Elsa och Sofia-studien. Elevhälsodatabasen möjliggör årliga statistiska sammanställningar om barn och ungas hälsa och utveckling. Databasen har byggts upp i samarbete med alla kommuner i länet, Landstinget i Värmland och Karlstads
universitet.
Sofia-studien är en studie där 2 100 barn följs över tid för att ge ökad kunskap om barns hälsa och utveckling och det praktiska arbetet i förskola och skola.
Politikerna får även veta mer om FoU Välfärd Värmland som är en forsknings- och utbildningsenhet för alla socialtjänster i länet. De har också fått det statliga uppdraget att samordna landstinget, länsstyrelsen, Region Värmland och universitetet i deras kunskapsutvecklande arbeten gentemot socialtjänsterna.

