Viktig kontakt med arbetslivet
2016-10-20Att få komma ut i arbetslivet spelar en viktig roll när man ska lära känna sitt nya hemland. Det menar Tahereh Mahmoodan som tillsammans med kollegorna Fakhreddin Moghaddasi och Wurood Altashat sedan ett år tillbaka jobbar på Karlstads universitet.
– Jag är gymnasielärare från Iran och har redan från start saknat mitt gamla jobb. Att få vara på universitet, i den här miljön med studenterna ger mig så mycket energi och glädje, berättar Tahereh.
Det hela började som en praktik i syfte att lära sig svenska, men övergick snabbt till anställning i samarbete med Arbetsförmedlingen. Tahereh och Wurood jobbar idag på Institutionen för språk, litteratur och interkultur, Fakhreddin däremot huserar på universitetsbiblioteket.
Stöd i verksamheten
Arbetsuppgifterna varierar men handlar oftast om att hjälpa till och vara ett stöd i verksamheten. Bland annat är förberedelser kring tentor och annat administrativt arbete en stor del av vardagen för institutionsassistenterna, medan Fakhreddin har lärt sig att gallra bland böcker och skapa trivsamma studiemiljöer.
– Jag trivs jättebra och lär mig något nytt varje dag. Alla mina arbetskamrater är väldigt snälla och hjälpsamma, det känns många gånger som att vara bland familj, säger Fakhreddin, även han utbildad gymnasielärare.
– Att ha ett jobb är ett enkelt sätt att komma in i samhället, förstå hur saker fungerar och lära sig om den nya kulturen. Alldeles i början, när vi var nyanlända, var allt okänt och stort. Det var svårt att orientera sig. Men genom ett arbete, med arbetskamrater, får man både nya vänner och ny kunskap, berättar Tahereh.
Skrev en bok tillsammans
Att lämna det land man är född och uppvuxen i är svårt. Man tvingas börja om på nytt, menar hon. Det är erfarenheter som är viktiga att vårda och försöka använda till något positivt. Under sin tid på universitet har Tahereh därför tillsammans med Wurood och Fakhreddin varit volontärlärare för nyanlända flyktingar. Tillsammans har kollegorna deltagit i ett frivilligt projekt med syftet att ta fram en bok som ska underlätta för dem som precis har kommit till Sverige. Det är en bok som de själva saknade i början på sin tid här.
– Det har varit en fantastik möjlighet för oss att få jobba med de här frågorna. När vi var lärare upptäckte vi att det saknades en struktur av det material som användes för att lära ut svenska. Jag har till exempel ritat alla illustrationer i boken och det var något helt nytt för mig, berättar Wurood, som är bildlärare från Irak.
– Och jag har fått jobba med texten och översätta till persiska. Det var bra på många sätt, jag lärde mig massivs samtidigt som jag lärde ut till andra. Att få vara med och göra boken var väldigt roligt, säger Tahereh.



