Video på distans
2003-10-29Den digitala tekniken innebär stora möjligheter för oss som universitet att använda tv och video i vår undervisning. Under hösten arrangerar Karlstads universitet och Nätuniversitetet två nationella workshops i videoproduktion för lärare och tekniker inom distansutbildningen.
Vind, Video i Nätuniversitetets distanskurser, är en kurs i videoproduktion som vänder sig till alla de som arbetar med att utforma distanskurser inom ramen för Nätuniversitetet.
Det finns idag ett stort intresse av att använda video som ett redskap i undervisningen. Genom att utnyttja tv-mediet och webbaserad video kan vi bland annat utveckla vår distansutbildning och göra den mer spännande och pedagogisk. Här kan bilden ibland vara det enda sättet att visa detaljer, miljöer och processer som studenterna inte kan få tillgång till på annat sätt.
Men om bilden ska fungera som ett effektivt redskap för undervisningen måste den ha god teknisk kvalitet. Att välja ut och sätta ihop såväl stillbilder som rörliga bildsekvenser kräver kunskap för att det ska fungera på bästa sätt.
Vind-projektet handlar inte om att ha någon stor produktionsapparat. Ingen budget på hundratusentals kronor med professionella fotografer och kameror i halvmiljonklassen.
I form av workshops erbjuder man istället en rad enkla och konkreta råd för att göra den lilla videoproduktionen mer levande och intressant. I kursen ingår såväl presentationsteknik som tips på hur man skriver ett bra videomanus och bäst hanterar en videokamera och digital redigering.
– Syftet med Vind är att öka och förbättra användningen av rörliga bilder och video i de distanskurser som ges inom ramen för Nätuniversitetet. Projektet ska leda till att fler distanslärare inser hur video över nätet kan användas som ett rationellt verktyg i distansundervisningen. Bästa sättet att lära sig det är att själv filma och redigera digitalt, vilket vi också gör på våra workshops, säger Henrik Axlid, projektledare för Vind.
Under hösten är Karlstads universitet värd för två sådana workshops, med deltagare från universitet och högskolor i hela Sverige. I slutet av september hölls en inledande tredagarskurs med fokus på praktiskt arbete. Den kommer att följas upp med ytterligare en workshop den 3-4 november, då man bland annat går igenom de filmer som kursdeltagarna har gjort på hemmaplan. Målet med kurserna är att underlätta arbetet med videoproduktioner på universitet och högskolor genom att skapa produktionsteam med lärare och fotografer.
Karlstads universitet har även tidigare varit med och arrangerat en video-workshop inom VUS, det västsvenska universitetssamarbetet. Själva Vind-projektet finansieras av Nätuniversitetet och drivs av universitets-tv vid Göteborgs universitet.
– Vi på universitets-tv har sedan tidigare mycket goda erfarenheter av att samarbeta med Karlstads universitet. Det har fungerat utmärkt att ha workshops i Karlstad, inte minst tack vare ett lysande samarbete med medie- och kommunikationsvetenskap. Universitetet är dessutom tekniskt mycket välutrustat med bra redigeringsmöjligheter och flera bra videokameror, säger Henrik Axlid.
Nätuniversitetet startade den 1 mars 2002 och är ett samarbete kring IT-stödd utbildning på distans mellan Sveriges universitet och högskolor. Läs mer på www.netuniversity.se och på Vinds egen webbplats.