Vice riksbankschefen om penningpolitik och inflation
2008-03-05Lättsamt, elegant och med stor humor om ett komplicerat ämne. Igår var vice riksbankschef Lars Nyberg på Karlstads universitet och talade om penningpolitik, inflation och styrränta. Publiken var för framför allt ekonomstudenter, men även flera andra intresserade studenter och lärare kom för att lyssna.
Världens äldsta riksbank bildad 1660, tar sin uppgift på största allvar: att upprätthålla ett fast penningvärde och främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Traditionerna må vara gamla, men dagens riksbank tillämpar moderna analysmetoder och för en avacnerad penningpolitik. Idag jobbar 350 högutbildade ekonomer, flera med doktorsexamen på Riksbanken. Sex gånger per år ger man ut prognoser för reproräntan. Webbsidan innehåller kommentarer, rapporter och tal, diskussioner förs med finansutskottet ett par gånger om året och Riksbankens ledning ger tal och håller föreläsningar. Det är en del i strategin för ökad öppenhet och en bibehållen hög trovärdighet.
- Vi gör ofta uttalanden och är så öppna som möjligt, då får man också mothugg och blir ifrågasatt i media. Men det är bra och precis som det ska vara. Att vara offentlig och öppen är en viktigt del i vår uppgift att göra penningpolitiken begriplig, menade Lars Nyberg.
Avancerade ekonomiska modeller och analysverktyg används förstås i arbetet med att göra prognoser kring det ekonomiska läget för landet, men en väl så god indikator är den aktuella båtmässan i Stockholm, menade Lars Nyberg.
- Där ser man om det finns gott om pengar, och om man ska döma av det här årets upplaga av båtmässan skulle vi allt behöva höja räntan med en kvarting till - minst! avslutade Lars Nyberg med glimnten i ögat.