Verktyg för jämställdhetsarbete i förstudie
2016-06-22Centrum för genusforskning vid Karlstads universitet, CGF, är först ut att tilldelas medel inom ramen för Akademin för smart specialisering, ett samarbete mellan universitetet och Region Värmland. Medlen ska gå till en förstudie som siktar på att ta fram ett verktyg för jämställdhetsarbete.
Förstudiens projektnamn är ”Vision genusakademi för små och stora företag”, och har som mål att ta fram ett digitalt verktyg för jämställdhetsarbete för företag. Forskargruppen har siktet inställt på att testa fram ett fungerande koncept i höst, och sedan använda förstudien som grunden i en större ansökan för vidare utveckling.
- Hur verktyget kommer att se ut och fungera vet vi inte än, det är en del av förstudiearbetet, säger Line Holth, lektor i genusvetenskap. Vi kommer nu att välja ut tre företag som deltar i förstudien där vi kan utveckla och testköra verktyget. Vi vill gärna ha en bred mix på deltagarna eftersom det blir intressantast för utvärderingen.
Möta företagens behov och förutsättningar
Förutom Line Holth kommer även Manuel Almberg Missner, adjunkt, och Nina Kask, innovationskonsult, att delta.
- En viktig aspekt av projektet är att vi möter företagens behov och förutsättningar, och använder oss av deras kompetenser och erfarenheter på ett sätt som kanske inte gjorts förut, säger Manuel Almberg Missner. De små och medelstora företagen sitter på massor av kompetens, och det gäller för oss att hjälpa dem att anlägga ett jämställdhetsperspektiv och granska normerna som styr det de gör i det dagliga arbetet.
Det är alltså inte fråga om en regelrätt utbildning eller information, utan ett givande och tagande som kommer båda parter tillgodo.
- Våra normer påverkar allt vi gör, säger Nina Kask. Vilka kunder jobbar vi med, och hur jobbar vi med dem? Risken finns att företag missar nya affärsmöjligheter om de inte har tagit sådana frågor i beaktande.
Först ut med finansiering
Den 23 mars i år beslutades att universitetet under en femårsperiod går in med 50 miljoner kronor i Akademin för smart specialisering - en plattform för förnyelse av värmländskt näringsliv, offentlig sektor och forskningen vid Karlstads universitet. Akademin startas gemensamt med Region Värmland som kommer att bidra med lika mycket pengar.
Centrum för Genusforskning är först med att tilldelas medel för ett projekt inom ramen för avsiktsförklaringen. Karlstads universitet, Region Värmland, Tillväxtverket och EU:s regionala strukturfond finansierar förstudien med totalt 800 000 kr.
- Målet med avsiktsförklaringen är att ur forskningen skapa nytta för samhället, säger Håkan Spjuth, Grants and Innovation Office vid och samordningsansvarig för universitetets räkning. Smart specialisering handlar om att hitta områden som en region redan är stark inom och där det finns möjlighet att bli internationellt konkurrenskraftig. Just därför är det extra spännande att ett tvärvetenskapligt projekt är först ut med att få finansiering. Utöver detta projekt är ett antal projektansökningar under beredning hos Region Värmland och vi räknar med att ytterligare ett antal projekt kommer att startas upp under hösten.
Mer information
Om du vill veta mer om projektet Vision genusakademi för små och stora företag, kontakta Line Holth på line.holth@kau.se, eller 070-645 76 91.
Om du vill veta mer om avsiktsförklaringen och Akademin för smart specialisering, kontakta Håkan Spjuth på hakan.spjuth@kau.se, eller 054-700 10 40.

