Vem äger din idé?
2003-11-20Det intellektuella kapitalet torde vara tämligen värdefullt vid ett universitet. Men hur kan man värna om sina idéer och vad säger lagen? Ett IPR-seminarium den 26 november ska hjälpa dig att få svar på frågorna.
IPR står för Intellectual Property Rights och innebär ungefär juridiken kring det intellektuella kapitalet. Immaterialrätt är ett annat namn för samma sak. Vid ett universitet finns det särskilda regler för vem som äger en idé. Det så kallade lärarundantaget innebär att den som kommer på en lönsam idé, forskar fram en bra lösning i vad det nu må vara, äger idén. En idé som kläcks av någon som arbetar på ett privat företag däremot ägs av företaget, medan upphovsmannen/kvinnan kan få ersättning.
Det är viktigt för forskare vid universitetet att känna till mer om vilka regler som omgärdar patent, upphovsrätt, varumärkesskydd och mönsterskydd, men det finns ofta en stor okunskap på det här området. Många är helt enkelt inte vana att tänka i termer av patent eller mönsterskydd när de beskriver sin forskning.
Ingegerd Dirtoft är koordinator i samverkansgruppen vid Karlstads universitet och hon håller i IPR-seminariet.
– Universitetet har ett nationellt uppdrag att föra ut idéer som kan gagna nationen. Det betyder inte att alla forskare ska starta egna företag, utan det kan lika gärna handla om att vara medveten om vad ens idé är värd och sälja rätten till ett företag. Vi är ju inte Chalmers eller KTH med tekniska apparater, vid Karlstads universitet handlar det oftare om forskning kring tjänster och metoder, men även de resultaten kan vara värda att skydda, säger hon.
– Att skydda sina idéer kostar pengar. Det är heller inte alltid man ska ta patent, eller det är kanske inte det första man ska göra. Det finns också olika sätt att skydda en idé. Ur den anställdes synvinkel är det viktigt att känna till sina rättigheter, säger Ingegerd Dirtoft.
Nu arbetar samverkansgruppen med att sprida kunskap om detta och under seminariet finns möjlighet att diskutera hur man kan arbeta med upphovsrättsfrågor inom universitetet. Seminariet sker i sarmarbete med Linköpings universitet samt Patent och registreringsverket, PRV, och Almi i Värmland.
Medverkar vid seminariet gör bland andra Karin Bengtsson, forskarstuderande och lärare inom specialpedagogik. Hon har konstruerat en gomplatta som kan underlätta talträning för barn med Downs syndrom.
Seminariet äger rum onsdagen den 26 november. Anmälan snarast. Dagen inleds med lunch klockan 12.00 i entréplan i hus 12. Programmet är uppdelat i två delar, först informerar universitetet och därefter tar PRV och Almi vid. Båda programpunkterna äger rum i Nyquistsalen, 9C 203. Programmet beräknas pågå till 17-tiden. Det är kostnadsfritt att delta i seminariet.
Anmälan sker till konferens@kau.se
Mer information:Ingegerd Dirtoft, ank 1951