Värsta vädret på solig Forskarfredag
2011-09-26Klimatförändringar var temat på årets Forskarfredag, som gick under rubriken Värsta vädret. Högstadie-och gymnasieklasser kämpade i klimatkampen, såg på teater om klimat och tävlade i att rädda staden undan översvämning i specialbyggda modellen Floodville. Och trots temat valde höstvädret att visa sig från sin bästa sida.
Modellen Floodville var en succé på årets Forskarfredag. I den specialbyggda modellen tävlade högstadie-och gymnasieelever om vem som mest effektivt kunde bygga vallar för att rädda byggnader undan översvämning när vattnet steg. Byggmaterialet var modellera -och det gällde att vara snabb. Vann gjorde klass IB3 från Älvkullegymnasiet.
Kul spel med allvar
Jan-Olov Andersson, forskare vid Centrum för klimat och säkerhet, och Johan Rosén, pedagog vid Tekniklusten, hade med gemensamma krafter konstruerat modellen. Floodville går ut på att försöka rädda Karlstad vid en översvämning och spelaren har två minuter på sig att bygga skyddsvallar. Sedan kommer vattnet. Sensorer i modellen känner av vilka områden som påverkas och hur stora skador det blir. Ett poängsystem gör att ju mindre skador som blir desto mer poäng får man.
- Spelet är väldigt kul, men också väldigt allvarligt och inte minst aktuellt, konstaterade Johan Rosén. Tanken är att modellen ska kunna användas i såväl utredningar som i utbildningssyfte.
Forskarhörna och klimatsmarta pins
Klimatkampen utspelade sig bakom Värmlands museum, där Gustav Nordansjö instruerade deltagarna i höstsolen. Varje dag bidrar en människa med 17 kilo koldioxid ut i atmosfären. Lika tung last hade deltagarna den plastback, som laget skulle ta med genom hela kampen. Lyckades man bra i någon gren, fick man plocka ur några kilon. Klimatkampen innehöll moment som Kollektivtrafik-race, Nya vägar och Mot samma mål.
Inne på muséets Tekniklusten väntade fler experiment och en hörna där forskare svarade på frågor. Christina Nissula, lärare i matte och NO vid Nyedsskolan i Molkom, var på plats med sin åttonde-klass.
- Vi hakade på Forskarfredag för att det kan bidra till att stimulera intresset för naturvetenskap. Det har varit kul, men jag hade gärna sett att klimatkampen hade utmanat deras kunskaper lite mer. I eftermiddag ska vi se teatern Värsta vädret, så det ser vi fram emot.
På Uno, Ungdomens hus, pågick filminspelning. Film i Värmland var på plats och eleverna kunde prova på att göra sin egen väderpresentation. Här var det även sandsäcks-race, Klimatteatern Värsta vädret gav föreställningar och de som var sugna på att pyssla kunde göra sin egen klimatsmarta pins.
Visar samhällsnära forskning
På Stora torget stod Forskarfredag-tältet med utställningar och under eftermiddagen fanns Floodville-modellen på plats. Här kunde även allmänheten prova på översvämningsmodellen och fråga forskare. Härifrån utgick även översvämningsvandringen, med stopp på utsatta platser runt centrala Karlstad. Sist på programmet stod klimatshowen Värsta vädret med teater, dans och visning av Floodville. På plats fanns även ett tiotal forskare från Karlstads universitet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Europa direkt och universitetets kommande stora satsning Kunskapsgatan.
Projektledare för årets Forskarfredag var Emelie Hindersson. Hon ser evenemanget som ett bra sätt att nå ut.
- Vi jobbar mycket med samhällsnära frågor. Det här är ett bra sätt att möta allmänhet och skolungdom och visa upp vår forskning.. Det har också varit intressant för oss att delta i ett EU-projekt, med ett stort antal länder i hela Europa.
Projektkoordinator var David Jansson, även han knuten till Centrum för klimat och säkerhet.
- Vi har försökt välja aktiviteter som är seriösa, intressanta och underhållande. Det är också syftet med Forskarfredag - att få tillfälle till dialog med forskare och visa att forskning är en viktig del av vår vardag.
Forskarfredag är ett återkommande arrangemang som i år äger rum på 23 orter runtom i landet, och i 28 europeiska länder. Här i Karlstad arrangerades Forskarfredag i samarbete med bland andra Värmlands museum och UNO- Ungdomens hus. Forskarfredag är ett initiativ från EU-kommissionen och samordnas nationellt av Vetenskap och allmänhet. Karlstads universitet har deltagit i arrangemanget sedan 2007.











