Varning för tjuven
2004-03-08Stölder är ett växande problem på universitetet. Polisen har gripit en misstänkt tjuv, men det är säkert fler i farten.
Nu ber universitetets säkerhetssamordnare om vår hjälp. Håll ögonen öppna och rapportera om du ser något skumt.
Nils-Olof Bäck har en diger lunta anmälningar på sitt skrivbord. Det är mycket och dyr utrustning som stjäls från universitetet varje månad. Bara under januari och februari har två LCD-projektorer stulits och ytterligare en har förstörts under ett stöldförsök. LCD-projektorer används för att projicera bilder från till exempel bärbara datorer och kan kosta 50 000 - 60 000 kronor. Vid ett inbrott i paviljongen för ett tag sedan stals både kamerautrustning, en projektor och flera datorer.
Universitetsbiblioteket har utsatts för upprepade stölder av LCD-projektorer och datorutrustning sedan årsskiftet. Vid ett tillfälle hörde en student konstiga ljud från ett mörkt grupprum, men vågade inte konfrontera mannen och hittade heller ingen att rapportera till. Dagen därpå berättade hon vad hon sett och hört, och mycket riktigt saknades datorer i rummet och senare hittades en bultsax i lokalerna.
Mannen som polisen grep hittades först av väktare gömd i en mörk och låst hörsal. Det visade sig att även han hade en bultsax på sig. Vid en husrannsakan fann polisen misstänkt stöldgods hemma hos mannen.
Det är bara två exempel på stölder och stöldförsök på universitetet. Det försvinner utrustning för stora belopp och universitetet måste få hjälp i arbetet med att försvåra för tjuvarna.
- Håll ögonen öppna. Rapportera genast när du ser något som verkar konstigt eller misstänkt, vädjar Nils-Olof Bäck som arbetar med säkerhetsfrågorna på universitetet.
Vad ska man då göra om man ser något misstänkt?
På kontorstid ska man ringa till vaktmästarna tfn 700 10 26
och alla andra tider till väktarna tfn 700 19 50 eller 0705-62 97 72. Får du inte svar där kan du ringa till Securitas larmcentral 019-32 43 25 alternativt 019-30 08 00.
Iaktta och lämna beskrivning på den eller de personer du sett och vart de tog vägen, men försök inte själv stoppa en tjuv. Det går inte att veta om personen kan bli våldsam.
Nils-Olof Bäck är bekymrad över utvecklingen på universitetet och skulle gärna se kameraövervakning på vissa delar av campusområdet.
- Jag tror att det skulle ha en avskräckande effekt. Det har redan införts på flera andra universitet.
Ett angrepp på en lärare nyligen har polisanmälts. Det var en student som oprovocerat slog till en kvinnlig lärare.
- Jag är rädd att fysiskt våld kommer att bli mer vanligt, även inne på universitetet. Det finns fler psykiskt sjuka och drogberoende människor ute i samhället nu när vårdresurserna för dem minskat kraftigt, säger Nils-Olof Bäck.
Under våren kommer ett förslag på identitetskort för anställda att tas fram. Tanken är att det på så sätt ska bli lättare att se vilka som hör hemma på universitetet. Men hur man ska kunna lösa problemet med att identifiera vilka som är studenter är ännu inte löst.
- Den som bokar och använder en lokal också är ansvarig för att den låses efteråt. Vi har
förlorat väldigt mycket pengar då LCD-projektorer och videoapparater stulits från olåsta lärosalar och hörsalar. Vi kommer troligtvis att börja debitera den som glömt att låsa om det inträffar en stöld eller skadegörelse, säger Nils-Olof Bäck.