Värmland i världen - en kurs om regional utveckling
2003-10-01Näringslivsutvecklare och eldsjälar från de flesta värmländska kommuner möttes när Cerut,Centrum för forskning om regional utveckling, arrangerade en skräddarsydd utbildning för dem. Och även om kursen var givande så hade kanske själva mötet allra störst betydelse.
Cerut har genomfört en 10-poängs kurs för personer som jobbar med lokal och regional utveckling. Man har studerat hur globala trender och utvecklingen regionalt, kan få ett visst lokalt utfall i olika värmländska exempel.
Arbetet med de regionala tillväxtavtalen och den pågående regionaliseringen av Sverige har tydliggjort behovet av ökade kunskaper om regional och lokal utveckling och tillväxt. Detta har uppmärksammats av bland andra Nutek genom arbetet med de regionala tillväxtavtalen. Ett resultat av detta blev att Länsstyrelsen i Värmland i samarbete med Nutek, Region Värmland och Cerut genomförde utbildningen. Kursen genomfördes under hösten 2002 och våren 2003 och hade ett tjugotal deltagare, främst näringslivsutvecklare från så gott som alla värmländska kommuner. Men även eldsjälar, som på annat sätt är engagerade i regionalt och lokalt utvecklingsarbete deltog. Mixen av deltagare blev på så sätt lite bredare här i Värmland, än i andra regioner där man genomfört motsvarande utbildningar inom området för de regionala tillväxtavtalen.
– Jag tror jag kan tala för hela gruppen när jag säjer att detta var en mycket uppskattad och stimulerande kurs, säjer Lars Hugosson, näringslivschef i Årjäng, en av deltagarna. Gruppen hade en mycket bra sammansättning, personer med lite skiftande bakgrund, men med ett gemensamt intresse för regional utveckling. Kursen gav oss möjlighet att se på lokala utvecklingsprocesser ur ett delvis nytt perspektiv.
Vid sju tillfällen träffades deltagarna under två dagar på olika platser i Värmland, där man gjorde studiebesök på industrier och företag. Man varvade förläsningar om värmländska exempel på lokal och regional utveckling, med föreläsningar om generella utvecklingsteorier. Föreläsarna hämtades från värmländskt näringsliv såväl som från Karlstads universitet och andra universitet och högskolor.
– Man ska inte överdriva betydelsen av de kunskapshöjande insatserna, även om vi sysslar med utbildning, säjer Svante Karlsson, doktorand och adjunkt i kulturgeografi, som ansvarade för kursen. Den kanske största behållningen av kursen kan mycket väl vara nya och förstärkta nätverk mellan kommuner, näringsliv och universitetet. Många nya projektidéer kan komma att födas genom detta samarbete.
Mera information om pågående Cerut-projekt hittar du på www.cerut.kau.se.