Värmland blir medicintekniskt kompetenscenter
2003-05-28Karlstads universitet ska i en gemensam kraftsamling med Landstinget i Värmland och näringslivet i regionen göra Värmland till ett medicintekniskt kompetenscenter. Projektet "Medicinsk Teknik i Värmland" beviljades i dagarna 3,37 miljoner kronor från EU.
– Grunden för regional utveckling ligger i samverkan. Därför har vi gemensamt startat detta projekt för att samla, stärka och utveckla regionens kompetens kring medicinsk teknik. Genom samverkan kan vi stärka och vidga våra möjligheter att tillsammans utveckla nya produkter inom området, säger Mats Fridh, projektledare för "Medicinsk Teknik i Värmland".
Syftet med projektet är att bilda ett regionalt kluster för medicinsk teknik, en sammanslutning av aktörer som samverkar kring forskning, produktutveckling, marknadsföring och produktion. Karlstads universitet deltar i projektet genom Centrum för HumanIT.
– Vi vill att regionen ska vara en attraktiv arbetsmarknad för våra studenter och forskare. Därför ligger det i vårt intresse att regionen tar vara på den kompetens som finns, säger John Sören Pettersson, föreståndare för HumanIT.
Initialt handlar det om att samla alla företag i regionen som arbetar med medicinsk teknik och koppla ihop dessa med de forskningsmöjligheter som finns inom Karlstads universitet och Landstinget i Värmland. På sikt ska detta leda till att stärka regionen som ett kompetenscentrum inom medicinsk teknik. Det handlar bland annat om att utveckla nya användarvänliga produkter inom området.
– Det finns idag massor av teknik inom sjukvården, men användarvänligheten måste öka för att personalen ska ha möjligheten att ta till sig allt det nya, säger Mats Fridh.
Projektet "Medicinsk Teknik i Värmland" drivs inom ramen för EU:s strukturfondsstöd Innovativa Åtgärder och har en totalbudget på 6,7 miljoner kronor. Hälften av pengarna kommer från EU. Bland samarbetsparterna finns, förutom Karlstads universitet, Länsstyrelsen i Värmland, Region Värmland, Landstinget i Värmland och näringslivet i regionen med IT-stiftelsen Compare Karlstad som en av de sammanhållande krafterna. I samarbetet ingår även fem företag i regionen, Medical Robotics, Fyrplus, Aiolos Medical, EDC och WermTec.