Varmare ägg påverkar ämnesomsättningen och kroppsformen på fiskar
2021-06-18Effekten av framtida globala temperaturökningar är dåligt kända. Laxartade fiskar i Sverige lägger sina ägg i gruset på hösten, där de ligger fram till våren när ynglen kläcks. Forskare från bland annat Karlstads universitet har studerat klimatförändringens potentiella effekt på laxartade fiskar.
Laxfiskar, som till exempel harr, lax och öring, är aktiva under vintern. Låga vattentemperaturer gör emellertid att deras simförmåga reduceras, vilket leder till att bland annat födosöksbeteendet, strategier för att undvika predatorer, aggressivitet, samt förflyttningsmönster förändras. Forskare från bland annat Karlstads universitet har studerat klimatförändringens potentiella effekt på laxartade fiskar. genom att testa den hur den förväntade temperaturökningen under äggstadiet påverkar olika beteendemässiga och fysiologiska egenskaper hos fiskar senare i livet.
I studien som nyligen publicerades i Ecosphere studerade Richard Durtsche, Bror Jonsson och Larry Greenberg hur temperaturen under äggstadiet påverkar ämnesomsättning hos unga öringar. Rommen från öring utsattes för två olika temperaturen, antingen den naturliga temperaturen eller en temperatur som var tre grader varmare än den naturliga temperaturen. Temperaturhöjningen representerar en möjlig scenario för Sverige över de närmsta sextio åren med den hotande globala uppvärmningen.
Tre mått av ämnesomsättningen studerades;
- Standard-ämnesomsättning för fastande, vilande fiskar.
- Maximal ämnesomsättning.
- Metabolic scope, vilket avser skillnaden mellan standard- och maximal ämnesomsättning. Metabolic scope är ett mått på fiskens förmåga att utföra olika aktiviteter.
Lägre ämnesomsättning
Forskarna fann att alla tre ämnesomsättningsmått var lägre hos unga fiskar från ägg som utsatts för upphöjda temperaturer än hos unga öringar som kom från ägg som utsatts för den naturliga temperaturen.
- Det är svårt att förutsäga vad de resultaten kan innebära i framtiden, men vi spekulerar om det kan vara ett sätt för fiskarna i en varmare framtid att spara energi eftersom lägre ämnesomsättning innebär lägre energikostnader, säger Larry Greenberg, professor i biologi vid Karlstads universitet.
Det studien också visar är att det även kan vara så att lägre metabolic scope kan begränsa fiskens förmåga som predator och för att undvika bli uppäten av andra predatorer.
I en pågående studie med samma fiskar, studeras en potentiell mekanism om hur det kan uppstå skillnader i ämnesomsättning. Här studerar forskarna betydelsen av epigenetik, det vill säga hur genreglering genom metylering i vissa delar av DNA påverkas av temperaturen under äggstadiet. Forskarna väntar få fram resultat kring detta inom kort.
Ändrad kroppsform
I ytterligare studier på samma tema har forskarna studerat hur temperatur under äggstadiet påverkar kroppsformen på lax.
- Kroppsformstudien visade att unga laxar som kom från uppvärmda ägg utvecklade en mer strömlinjeformad kroppsform än de som under äggstadiet utsatts för normala temperaturer, säger Larry Greenberg.
Det resultatet stämmer överens med studien om ämnesomsättningen ovan, det vill säga lägre ämnesomsättning och en mer strömlinjeformad kropp hos juvenila fiskar, som kom från uppvärmda ägg, innebär att de fiskarna bör ha lägre energikostnader som kan vara relevant om miljön blir varmare i framtiden, men det finns även andra möjliga förklaringar.
- Det som är riktigt kul med studierna är att de visar att det kan finnas möjligheter för fisken att anpassa sig till förändrad miljö, som förväntas i framtiden, redan under äggstadiet, säger Larry Greenberg.
Läs mer om studien i artikeln i tidskriften Ecosphere.