Varje student värd mer
2006-10-17Karlstads universitet får något bättre betalt per student från och med nästa år. Det är positivt. Men samtidigt räcker inte ersättningen som ska täcka löne- och kostnadsutvecklingen.
Glädjande är att Karlstads universitet får vara med och dela på de ökade forskningsanslagen.
Det som inom universitetsvärlden kallas takbelopp, det maximala belopp som ett lärosäte kan få för att utbilda studenter, sänks nästa år för Karlstads universitet. Bakgrunden är att universitetet i sin prognos för de kommande åren ligger under nuvarande takbelopp. Regeringen tror inte heller att Karlstads universitet klarar att rekrytera fler studenter. Därför minskar universitetets anslag till grundutbildning med 7,5 miljoner kronor. Effekten blir dock inte särskilt dramatisk.
Samtidigt som sänkningen genomförs tillförs också en extra pott på nästan 3,9 miljoner kronor till kvalitetsförstärkning av grundutbildningen. Totalt får universitetet drygt 520 miljoner till grundutbildningen nästa år.
Vad innebär då ett sänkt takbelopp för verksamheten? Om söktrycket skulle öka kraftigt kan det ställa till med problem. Då får man begränsa antagningen eller utbilda studenter utan ersättning. Men så ser inte prognoserna ut. Så länge universitetet inte klarar av att fylla alla utbildningsplatser har ett något sänkt takbelopp liten betydelse.
- Att takbeloppet sänks något spelar ingen större roll för oss nu, som studentprognoserna ser ut. Däremot, om det hade varit en dramatisk sänkning och om den hade legat kvar till säg år 2010 - då hade det varit en hämsko för vår utveckling, säger rektor Christina Ullenius. Vi arbetar ju intensivt med att stärka rekryteringen och utveckla programmen så att vi kan öka intresset.
Och samtidigt som hon gläds åt att ersättningen för varje student höjs något, så konstaterar hon att de ökade kostnaderna för bland annat löner äter upp ökningen. Kostnadsökningen kompenseras till viss del i budgeten, men inte alls i samma takt som allt blir dyrare.
Forskningen finansieras dels av externa medel, dels av direkta anslag från regeringen. Den del som kommer i form av anslag ökar med 11,6 miljoner. Forskningsanslaget år 2007 för Karlstads universitet är 167,6 miljoner kronor.
- Det är positivt att vi är med och delar på förstärkningen av forskningsmedlen. Inte för att det är så många kronor det handlar om, utan mer för principens skull. Karlstads universitet, och de andra nya universiteten, är med i gruppen universitet. Det är en viktig markering som bådar gott för framtiden, säger Christina Ullenius.
Andra nyheter i budgetpropositionen är att lärosätenas styrelser inte ska vara politiskt tillsatta. Lärosätena ska själva kunna bestämma vilka som ska sitta i styrelsen. Regeringen ska se över formerna för hur ledamöterna utses. Den ska också ta ställning till frågan om ett lärosätes rektor även ska kunna vara styrelsens ordförande.
Regeringen signalerar också en stor satsning på fortbildning av lärare. Dessutom vill den utveckla en ny speciallärarutbildning och ge fler obehöriga lärare möjlighet att komplettera sin utbildning och bli behöriga. I vilken utsträckning de här satsningarna kan komma att beröra Karlstads universitet är ännu inte klart.