Vänskap värd att fira
2014-04-30I 25 år har Karlstads universitet haft ett nära samarbete med Banaras Hindu University i staden Varanasi, en av världens äldsta kulturcentra. Jubileet firades i Indien med spännande studiebesök, temaföreläsningar och trevligt umgänge. På plats fanns då bland andra prefekten P-O Fjällsby och rektorn Åsa Bergenheim.
– Jag känner mig oerhört tacksam över den vänskap som visades under vårt besök. Allt var mycket högtidligt och välplanerat in i minsta detalj, säger P-O Fjällsby.
Det hela började 1987 med att religionsforskaren Marc Katz introducerade P-O för sitt redan då etablerade akademiska närverk i Indien. Ett nätverk som under de senaste 25 åren har byggt på nära relationer och ömsesidigt utbyte på flera plan, akademiskt så väl som kulturellt.
Ett trygg plats
Efter flera studieresor i slutet på 80-talet utvecklades verksamheten på plats och Karlstads universitet startade ett studiecenter, Ganga Mahal, i Varanasi. Satsningens huvudsakliga syfte är att skapa en naturlig knytpunkt för de lärare, studenter och forskare som besöker staden. Hit kan de dra sig tillbaka, se ut över Ganges och samtidigt vara omringade av myllret från den mångkulturella miljonstaden. Centret är en fristad som är särskilt viktig för de som väljer att skriva sina kandidat- och magisteruppsatser eller examensarbeten med möjlighet till praktik på plats.
– Huset har varit väldigt värdefullt. Inte bara för våra studenter, utan också för studenter från andra svenska universitet. Det känns både roligt och bra att kunna erbjuda den här möjligheter. Under förberedelserna betonas ett antropologiskt förhållningssätt vilket har medfört att studenterna på ett naturligt sätt försöker smälta in i omgivningen, säger Kristian Niemi, lärare i religionshistoria och en av dem som flitigt besökt Varanasi.
Vill inkludera fler ämnen och forskningsområden
Under vårens jubileumsbesök hyllades samarbetet mellan Karlstads universitet och Banaras Hindu University. Nätverket beskrivs från båda håll som ovärderligt och det gällande avtalet universiteten emellan är ett av de längsta i BHU:s hundraåriga historia. De svenska studenterna är uppskattade, mycket tack vare sin inställning till den indiska kulturen, berättar Kristian. Att ta seden dit man kommer och anpassa sig till vardagen och läsa hindi har varit viktiga faktorer som har underlättat samarbetet, som dessutom har breddats till att omfatta fler ämnen och forskningsområden. I dag finns exempelvis religionshistoria, historia, socialt arbete och kulturgeografi representerade, men förhoppningen är att även andra ska upptäcka möjligheterna med att åka till Indien.
– Indien spelar en allt viktigare roll på den politiska arenan vilket leder till ett ökat intresse hos alla. Vi jobbar för att fler ska vilja åka dit, både studenter och lärare. Ökade kunskaper om landet är ett av målen men vi hoppas även kunna bredda nätverket och på så sätt också säkra dess långsiktiga hållbarhet, säger P-O Fjällsby.







P-O Fjällsby samt docent Mikael Granberg från Karlstads universitet. Rektorn för skolan, Anita Dey, studerade vid Karlstads universitet hösten 2014 och fastnade för citatet.







P-O Fjällsby samt docent Mikael Granberg från Karlstads universitet. Rektorn för skolan, Anita Dey, studerade vid Karlstads universitet hösten 2014 och fastnade för citatet.