Vann du i sopsorteringstävlingen?
2006-10-16På universitets välkomstdag för nya studenter och på ”Avtrampet” den 19 september kunde den som var sugen på att tävla bland annat prova sina kunskaper i sopsortering.
Första priset på 500 kr på Akademibokhandeln var lockande, och hela 265 personer deltog. Av dem svarade 28 personer rätt på alla frågor och ytterligare sex personer sorterade soporna i rätt fraktion men hade fel på utslagsfrågan. (Detta är avsevärt mycket bättre än förra året då sex personer av 200 hade alla rätt.) Det var också 55 personer som nådde nästan ända fram, endast ett fel.
Det var 13 sopor som låg på numrerade lappar och det gällde att sortera in dem i rätt fraktion i våra källsorteringsmöbler. För den som var ihärdig fanns det en liten röd bok där man kunde läsa sig till de rätt svaren och den var det många som utnyttjade!
Vinnarna är:
1:a 500 kr på Akademibokhandeln: Jennie Olsson
2:a 200 kr på Akademibokhandeln: Ellinor Ahlberg
3-4:e 100 kr på Akademibokhandeln: Marie Larsson, Nikolay Johannessen
5-7:e badlakan : Åsa Alsing, Gunilla Krave, Chatarina Ahlstedt
Grattis! Alla vinnarna kontaktas via telefon.
Rätta svaren
Följande sopor hade vi plockat fram och här följer nu hur de ska sorteras.
1. Batterier: De ska sorteras som miljöstörande. Batterier innehåller en hel del otrevliga kemikalier som inte ska hamna i brännpannan och inte heller på soptippen.
2. Plast-matlåda från restaurangen: Denna typ av förpackning sorteras som hårdplast,
3. Kaffemugg i papp: Använda kaffemuggar sorteras som brännbart eftersom de oftast innehåller en skvätt kaffe som hamnar bland pappret. När pappret blir blött blir det förstört. Det är ett ganska stort problem i vår återvinning att just pappersmuggar kastas i fel fraktion.
4. Bananskal: Alla matrester ska sorteras som brännbart i vårt system. Att vi inte har någon kompost på universitetet beror på att Karlstads kommun inte har någon anläggning för att ta hand om organiskt avfall.
5. Spegel: Speglar och även porslin ska sorteras som "annat", det går nämligen inte att återvinna. Varken speglar eller porslin ska sorteras som glas.
6. Plåtburk: Denna ska sorteras som metall. Även aluminiumfolie ska sorteras som metall.
7. CD-skiva: Denna kan sorteras i tre olika fraktioner: annat, brännbart eller miljöstörande.
8. Märkpenna: Denna innehåller en del otrevliga kemikalier och ska sorteras som miljöstörande.
9. Glasburk: sorteras som ofärgat glas.
10. OH-film: Detta var dagens svåraste fråga. OH-film ska sorteras som brännbart eftersom den inte är gjord av plast som går att återvinna, vilket många trodde. Om man tömmer sina pärmar där det finns både OH-film och papper så är det viktigt att man rensar så att inte OH-filmen hamnar i papperstunnan.
11. Frigolit: kallas även cellplast. Den har alltså en alldeles egen fraktion där endast frigolit ska slängas. Denna fraktion finns inte på så många ställen på universitetet, men där den finns ska det alltså vara frigolit och inget annat i säcken.
12. Embalageplast med ”luftkuddar” i: sorteras som mjukplast.
13. Pappersförpackning från en fryst färdig-mat-låda: Dessa papperslådor, som blir allt vanligare, kan sorteras både som wellpapp och som papper.
En utslagsfråga fanns också och svaret på dem hittade man bland informationsbroschyrerna på bordet. Frågan var hur mycket papper vi samlade in på universitetet under 2005. Rätt svar på den frågan är drygt 74 ton.
För den som ville fanns även möjligheter att komma med synpunkter på källsorteringssystemet. Många önskade tydligare information vid sorteringsstationerna så man slipper fundera på hur saker och ting ska slängas. Även tydligare symboler efterfrågas.
- Många studenter tar upp sopsorteringen i Gläntan, eller snarare bristen på sopsortering. Även önskemål om retursystem för pantflaskor och burkar önskas, liksom att det skulle finnas sorteringsstationer på fler ställen. Många tycker att vi skulle kompostera matrester och liknande. Flera framhåller vikten av att det är allas ansvar att källsorteringen fungerar som den ska, säger Anette Daleke, miljösamordnare på Karlstads universitet.
- Många säger också att de är nöjda med systemet och tycker att det fungerar bra.
Alla förbättringsförslag är jättebra och en del av dem hoppas vi inom kort kunna åtgärda, säger hon.
Källsorteringssystemet finns på hela universitetet och våra miljöstationer hittar du minst en på varje våning i varje hus. Alla stationer är inte lika stora, men i varje hus ska det finnas en station som innehåller samtliga fraktioner.