Vänerlaxens fria gång som forskningsprojekt
2011-01-20Karlstads universitet har i samverkan med Länsstyrelsen tilldelats pengar från den Europeiska regionala utvecklingsfonden för ett norsk-svenskt samarbete kring vänerlaxen. Projektet ska utreda förutsättningarna för möjligheten att introducera Vänerlaxen i hela älvsystemet Klarälven och Trysilelva med biflöden.
- Vi tycker det är roligt att få möjlighet att arbeta med fiskvandring regionalt här i Klarälven, säger Eva Bergman, universitetslektor i biologi vid Karlstads universitet. Och att det sker i samarbete med länsstyrelsen gör att vi i direkt anslutning till vår forskning kan få diskutera viktiga tillämpningar av resultaten.
Forskning och tillämpning
Studierna kommer både att omfatta undersökningar av möjligheter och behov av åtgärder både uppströms och nedströms i älvarna. Projektet kommer också att omfatta restaureringsåtgärder med mera.
En av den svensk-norska regionens viktigaste resurser är naturen i sig själv. Den ger goda förutsättningar för en god livsmiljö såväl som ett varierat näringsliv som till exempel turism. Att värna om naturmiljön och biologisk mångfald är av stor betydelse för att även framtida generationer ska få glädje av den.
Projekt som kan ge miljömässigt mervärde
Projektet godkändes den 14 december 2010 av Styrkommitten för Interreg Sverige-Norgeprogrammet. Det kommer drivas av Länsstyrelsen Värmland och Fylkesmannen i Hedmark, i samverkan med Karlstad universitet, Fiskeriverket, FISK, Fiskevårdsområden I Samverkan Klarälven, klarälvskommunerna, Klarälvens vattenråd och Vattenmyndigheten Västerhavet. Projektet är treårigt med start 1 januari 2011.
Projektet omfattas av ett brett deltagande och intresse från Norge och Sverige och de berörda kraftbolagen kommer att ingå i referensgruppen för projektet. Projektet förväntas i en förlängning resultera i ett stort miljömässigt och näringslivsmässigt mervärde. Svensk och norsk projektägare är Länsstyrelsen Värmland respektive Fylkesmannen i Hedmark. Total omslutning för projektet är cirka 32 miljoner kronor, Karlstads universitets del av projektet omfattar cirka 9 miljoner.

