Välkommen till öppet hus på Karlstads universitet
2009-10-13Hur smakar glass framställd av flytande kväve? Vad gör en forskare från Kina på Karlstads universitet? Och vad kan universitetet bidra med för att spara tid och pengar åt tillverkningsindustrin? Det, och mycket därtill, kommer personal och studenter på Fakulteten för teknik- och naturvetenskap att ge svar på under sin temadag.
Karlstads universitet firar 10-års jubileum och torsdagen den 15 oktober är det öppet hus. Det är Fakulteten för teknik- och naturvetenskap som presenterar sin verksamhet under temat "Kunskap och kompetens i samverkan".
Besökarna bjuds på utställning med olika aktiviteter och presentation av utbildningar och forskning. I den svävande multimediastudion, Ljungbergsalen, i Pedagogiska verkstaden och vid caféet kan man lyssna på populärvetenskapliga föreläsningar och uppleva intressanta forskningsprojekt.
Tid: torsdagen den 15 oktober klockan 15.00-18.00
Plats: Karlstads universitet, hus Vänern
Exempel på populärvetenskapliga föreläsningar:
15.00-15.30 Mer förpackningar ger mindre påverkan på miljön?
Forskarna Helén Williams och Fredrik Wikström, energi- och miljösystem. Förpackningens roll som miljöbov är tydlig i debatten. Men om förpackningen kan leda till att mindre mat slängs kanske den till och med är bra för miljön? Eller? Heléns och Fredriks forskning har blivit mycket uppmärksammad för det nya perspektiv som den bidragit med i miljödebatten.
Lokal: Ljungbergsalen
16.00-17.00 Allt är kemi, kemi är allt
Sara Wahlberg, kemi. Nästan allt som sker i vardagen och i naturen har också med kemi att göra. Sara är doktorand i kemididaktik och en av de populära föreläsarna på Barnens universitet.
Lokal: Pedagogiska verkstaden
16.00- 16.30 Varför ser vi saker? Några reflektioner över ljuset och färgernas betydelse för människor och forskning.
Erik Bohlin, kemiteknik. Erik är doktorand i kemiteknik och hans forskningsområde är optiska egenskaper hos papper, bestrykningsskikt och tryck. Han handleder studenter vid laborationer och undervisar också ungdomar som sommarforskar på Karlstads universitet.
Lokal: Ljungbergsalen
17.00-17.30 Life as a researcher in China and in Sweden
Sanchuan Guo, kemiteknik. Sanchuan Guo från Kina har en post doctjänst i kemiteknik på Karlstads universitet. Hon arbetar med ett projekt där man tittar på hur kinesisk bambu ska ge en energisnålare och miljövänligare papperstillverkning.
Lokal: Ljungbergsalen
Hela programmet finner du här.
Alla hälsas hjärtligt välkomna!