Välkommen till öppen kurs i miljökunskap
2001-09-11I höst ger universitetet en öppen föreläsningsserie i Miljökunskap. Det är Fredrik Holm på miljövetenskap som valt att öppna kursen och lägga den på Universitetsforum för att göra den mer tillgänglig. Första föreläsningen hålls tisdag kväll.
Kursen Miljökunskap I har gått som uppskattad kvällskurs i många år. I höst ges kursen med öppna föreläsningar för alla intresserade. Man kan gå på enstaka föreläsningar eller följa hela serien för att sedan kunna tentera av den och få fem poäng, på samma sätt som föreläsningsserien Core Corriculum fungerar.
– Kursen är naturligtvis mycket översiktlig, säger Fredrik Holm. Dess huvudsyfte är att skapa en förståelse för de betingelser som styr livet på Jorden, för att ge en bakgrund till de hot som finns idag. Höstens föreläsningar, som ges av ett stort antal av universitetets lärare, ger lite olika belysningar på dessa betingelser. Tanken är att dessa bilder ska ge upphov till reflektion och diskussion bland studenterna.
Först ut i serien är den nytillträdda edbergprofessorn Gunilla Olsson på temat ”Miljö – är det vetenskap?” Andra teman är ”Från Big Bang till Lilla Syster Kanin” och ”Blir man sjuk av miljön?”. Serien startar tisdag den 11 september kl 19-21.
Schema:
Tis 11/9 19.00-21.00 Miljö – är det vetenskap?
Gunilla Olsson, nytillträdd edbergprofessor, beskriver miljövetenskapen som ämne. Var går gränsen mellan opinionsbildning/folkrörelse och vetenskap/forskning? Vilka vetenskapliga frågor fångar miljövetarnas intresse igår, idag, i morgon?
Tis 18/9 19.00-21.00 Från Big Bang till Lilla Syster Kanin
Stephen Hwang, professor i fysik, och Björn Arvidsson, lektor i biologi, föreläser om såväl Jordens som livets ursprung, tillkomst och utveckling. Är Lilla Syster Kanin egentligen bara en logisk förlängning av universums tillkomst?
Tis 2/10 19.00-21.00 Det finns inga gratisluncher
Hans-Olof Höglund, lektor i miljövetenskap, reder ut grundläggande ekologiska begrepp. Vi är vana att se naturresurserna som gratis, fria att utnyttja. Men är det verkligen så enkelt?
Tis 9/10 19.00-21.00 För många eller för mycket?
Fredrik Holm, journalist och adjunkt i miljövetenskap, diskuterar befolknings- och konsumtionsutveckling. Att vi snabbt blir allt fler på Jorden, det vet vi. Men är det antalet individer som är problemet eller är det något annat?
Tis 23/10 19.00-21.00 Blir man sjuk av miljön?
Rolf Ahlzén, läkare och lektor i miljövetenskap, föreläser om sambanden mellan miljö och hälsa. Är det moderna samhället hälsofarligt, eller på väg att bli det? Är riskerna större eller annorlunda idag än igår?
Tis 6/11 19.00-21.00 Fisk i potatis – frisk av ris
Mikael Karlsson, agronom och doktorand, tar upp genteknik, bioteknik och jordbruk. Vilka möjligheter och risker innebär genmodifierade grödor? Hur påverkas jordbruket? Livsmedelsförsörjningen?
Tis 27/11 19.00-21.00 Från miljövård till hållbar utveckling
Fredrik Holm, journalist och adjunkt i miljövetenskap, föreläser om miljöarbetets strategier. Hur har synen på miljöskyddet förändrats över tid? Vilka redskap har vi för att minska morgondagens miljöhot?