Välkommen till Handelshögskolan, Siri Jagstedt
2022-08-29Berätta lite om din bakgrund
- Jag disputerade på Chalmers inom teknikens ekonomi och organisation, säger Siri Jagstedt, lektor i företagsekonomi. Jag kommer ifrån gränssnittet mellan teknik, organisation och management och ser fram emot att fortsätta verka där.
Hur blev du intresserad av den här delen av ekonomi?
- Jag gick industriteknisk linje på gymnasiet så jag har nog alltid varit inne på den tekniska banan. Jag har dock hela tiden haft ett intresse för organisation och management och valde därför att studera till civilingenjör inom industriell ekonomi. För mig passar gränssnittet mellan de två utmärkt och jag känner mig väldigt hemma där.
Vad har din tidigare forskning handlat om?
- Min avhandling handlar om tjänstefiering och mer specifikt hur man kan applicera plattformsstrategier för att effektivt utveckla produkt-tjänstekombinationer i tillverkande företag. Ett slags gränssnitt även där mellan tjäntefieringsdelen och plattform och modulariseringsstrategier. Efter min disputation arbetade jag på forskningsinstitutet RISE där jag bland annat jobbade med innovationstävlingar och innovation i nätverk, exempelvis i relation till användning av agila arbetsmetoder.
Vad forskar du på just nu?
- Jag jobbar delvis vidare på inslagen väg från min doktorandtid där jag känner ett lite extra intresse för arkitekturen i digitala tjänster. Särskilt i fall där man kombinerar hårdvara, mjukvara och tjänst. Jag ser fram emot att fortsätta forska inom tjänstefieringsområdet, men hade också gärna kikat närmare på hur man kan arbeta med plattformstrategier och modularisering i andra kontexter.
Vad fick dig att bli intresserad av Handelshögskolan vid Karlstads universitet?
- För mig har det varit en målbild att få komma till Handelshögskolan och arbeta här. Jag hade Peter Magnusson som handledare så jag fick en liten inblick i Handelshögskolan genom honom. Och jag har fått ett mycket bra intryck av Handelshögskolan och hur arbetet bedrivs här. Dels eftersom tjänsteforskning har en sådan stor plats på Handelshögskolan, och dels för hur man arbetar tvärvetenskapligt, så känns Handelshögskolan lockande, inte minst med tanke på hur man arbetar med civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Det är spännande att det finns ett samarbete mellan den tekniska institutionen och Handelshögskolan. Jag som gärna befinner mig i det gränssnittet tilltalas mycket av det.
Ditt område, varför är det viktigt?
- Om vi tar industriell ekonomi som ”mitt område” så handlar det för mig mycket om att jag tror att det behövs kompetens som förstår dels ingenjörer och tekniker och dels de som arbetar med ekonomiska och organisatoriska frågor. Det behövs personer som kan överbrygga de här delarna. Man arbetar trots allt fortfarande ganska mycket i silos i företag och att ha en brygga däremellan är viktigt. Då skapas goda synergieffekter och erbjudandet till kunden blir bättre. Det behövs specifik kompetens för att arbeta i det gränssnittet och det är viktigt att ha en grundförståelse av båda sidor.
Vilka förväntningar har du på Handelshögskolan?
- Jag ser mycket fram emot att arbeta med de kollegor som finns på Handelshögskolan. Mitt intryck är att kollegor hjälps åt och att det verkligen finns ett samarbete inom både forskningen och undervisningen. På Handelshögskolan verkar man leva som man lär – det är väldigt bra tycker jag.