Validering i Värmland
2006-03-10Arbetsmarknaden ställer idag höga krav på formell kompetens. Validering innebär att individens reella kompetens dokumenteras och omvandlas till formell kompetens. Nu har projektet Validering i Värmland utvärderats av Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling vid Karlstads universitet, och resultatet presenteras i en rapport.
Validering i Värmland är ett projekt som tagit fasta på det regionala behovet av validering. Region Värmland har vänt sig till Cerut för en utvärdering av Validering i Värmland. Utvärderingen har genomförts av projektassistent Åsa Rydin vid Cerut, som i sin rapport har genomfört en forsknings- och kunskapsöversikt samt intervjuat företrädare för olika företag, myndigheter och organisationer som deltagit i valideringsarbetet. Dessutom har hon genomfört en enkät till personer som varit föremål för validering.
Dagens arbetsmarknad ställer krav på den enskilde arbetstagaren som bland annat innebär dokumenterad och formell kompetens. Genom statliga och kommunala insatser har många kunnat höja sin formella kompetens, som gett möjlighet till ytterligare utbildning och stärkt möjligheterna att få jobb. Kunskapslyftet var ett viktigt steg i denna process. Den statliga delegationen Kompetensstegen skapar nu ytterligare möjligheter för kommuner att medverka till att stärka vuxenutbildningen. Validering är ett viktigt medel i detta sammanhang och den statliga Valideringsdelegationen i Norrköping svarar för det övergripande arbetet. Validering innebär att individens reella kompetens dokumenteras och så småningom omvandlas till formell kompetens. I Värmland har man koncentrerat sig på tre sektorer; vård och omsorg, transport och industri.
Syftet med utvärderingen är att kartlägga inblandade aktörers åsikter om projektet Validering i Värmland och hur det har fungerat i praktiken. De berörda parterna är i detta sammanhang offentliga myndigheter och organisationer, arbetsgivare och deras företrädare, utbildningscentra samt de privatpersoner som genomgått en valideringsprocess under projektperioden 2003-2005.
Generellt sett är Validering i Värmland ett projekt som har upplevts positivt av respondenterna i undersökningen. För arbetsgivarna är det till exempel ett bra sätt för att effektivisera rekryteringen av ny personal och för individerna innebär validering bland annat ökade chanser på arbetsmarknaden och ett förbättrat självförtroende. En del respondenter menar att ett länstäckande valideringsprojekt än så länge är nödvändigt eftersom arbetssättet behöver bli mer etablerat inom vissa områden. Många av de tillfrågade anser att ett valideringscentrum skulle vara en stor fördel, exempelvis när det gäller samverkan inom regionen och som draghjälp för de mindre kommunerna i länet. Enligt Eva Nordlund på Valideringsdelegationen i Norrköping är styrkan i valideringsarbetet i Värmland att det fokuseras på rätt målgrupp, det vill säga den målgrupp som de på delegationen anser är av högsta prioritet.
Vill du läsa denna rapport så finner du den och andra Cerut-rapporter här.