”Väldigt viktigt att vi håller oss till branschens etiska regler”
2023-03-31Under rubriken ”Trovärdig journalistik – kritik, utmaningar och strategier för att vinna publikens förtroende” genomfördes vårens Anderseminarium i journalistik på Karlstads universitet.
– Vi journalister har en enorm makt och det är väldigt viktigt att vi håller oss till branschens etiska regler och använder dem på rätt sätt, säger Jo Becker, prisbelönad journalist på New York Times.
Årets första Anderseminarium bjöd på internationella gäster. Från New York Times, en av världens mest prestigefyllda tidningar, medverkade trefaldigt Pulizer-belönade journalisten Jo Becker och tidningen Kyiv Independent representerades av journalisten Anna Myroniuk, chef för tidningens granskande avdelning.
På Karlstads universitet finns utbildningarna PR och kommunikation samt Visuell kommunikation och design – två utbildningar som lockar studenter med intresse för journalistik. Jo Becker började med att tipsa om hur man slår sig fram som journalist.
– Jag visste inte själv vad jag ville bli när jag läste på college men jag visste att jag ville förändra världen, sa Jo Becker.
– Politik var ett sätt att gör det på men jag valde tillslut journalistik under mitt sista år. Jag älskade det från första stund. Min mentor sa till mig att det bästa sättet att lära sig från grunden är att bevaka utbildning, räddningstjänst och skola i en liten stad. Så det blev New Hampshire för mig – en stad där jag skrev om de personer jag mötte i affären.
Om vikten av etik
Jo Becker gick sedan vidare i karriären och hamnade tillslut på New York Times som idag har över nio miljoner betalande prenumeranter. Under sin föreläsning tog Jo Becker upp vikten av etik inom journalistiken och olika sätt man kan närma sig intervjupersoner som inte alltid vill ta bladet från munnen.
– Vi journalister har en enorm makt och det är väldigt viktigt att vi håller oss till branschens etiska regler och använder dem på rätt sätt. Att få personer att prata kan vara svårt ibland, men att möta dem i sin naturliga miljö är oftast ett bra sätt, förklarade Jo Becker och berättade om att en biljardhall efter ett arbetsskift är en bra plats för att få anställda på ett fängelse att prata om en viss händelse.
– Mitt tips är att försöka vara en person som folk vill prata med och var ödmjuk inför sådant som du inte vet så mycket om.
Jo Becker berättade också om svårigheten med att öka förtroendet för media i ett land som USA.
– Det finns alltid sådana som aldrig kommer att läsa New York Times och som inte tror inte på vad som står i vår tidning. För att öka förtroendet för New York Times genomförde vi kampanjen ”Truth its more important than ever”.
Startade egen tidning
Tre månader innan Ryssland invaderade Ukraina fick alla journalister på redaktionen för tidningen Kyiv Post besked om uppsägning. Då samlade de stöd och startade i stället egna webb-tidningen Kyiv Independent. Journalisten Anna Myroniuk berättade om utmaningarna med att driva en tidning under rådande former i ett krigsdrabbat land.
– Det var mycket som inte fungerade till en början. Jag skrev nyheter på min mobiltelefon och arbetstiderna fick anpassas efter de schemalagda el-avstängningarna.
Trots situationen i Ukraina så försöker Kyiv Independent vara bred i sin journalistik.
–Våra nyheter handlar inte bara om kriget, sa Anna Myroniuk. Vi bevakar även politik, ekonomi och kultur.
Under vårens Anderseminarium medverkade även:
Faktajourens Andreas Önnerfors om bästa råden när journalister möter konspirationsteorier och desinformation.
Medieombudsmannen Caspar Opitz om huruvida medierna blir mer trovärdiga för att man kan klaga på journalisters etik.
Michael Karlsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, gav en forskares perspektiv på trovärdighet och varför det är så viktigt för medierna.
Moderatorer var Annika Lindqvist och Joanne Kuai.
Länkar:
Om Anderseminariet
Med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning anordnar MKV journalistseminarier varje termin. Till journalistseminariet bjuder vi in spännande gäster för att föreläsa, debattera och diskutera olika ämnen och teman. Seminariet är gratis och alla är välkomna att delta.