Välbesökt seminarium om kommunistiska regimer
2008-09-18Lärarutbildningen vid Karlstads universitet ger sina studenter verktyg för att bemöta kränkande behandling i skolan. Bland annat genom dagens seminarium "Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer" som arrangerades på universitetet.
Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet var en av föreläsarna.
- Varför ska man ägna tid åt de kommunistiska regimernas brott mot mänskligheten? Jag tror att det viktigt av olika anledningar. Dels för att få ett historiemedvetande. Det handlar om att ta hjälp av minnen från det förflutna för att kunna orientera oss i dagens tillvaro. Det är även bra för att få en värdegrund och nutidsförståelse samt få svar på frågor vi ställer idag. Var ligger kommunismens lockelse? Och varför är det så motbjudande att jämföra kommunism och nazism?
- Ofta vet man mycket mer om nazismen. De flesta känner till Hitler. Men jag får mycket frågor om kommunismen från elever som vill lära sig mer, säger Peter Söderblom, högstadielärare på Silbodalskolan i Årjäng.
- Det är viktigt att veta att det inte bara är nazismen som är skyldig till brott mot mänskligheten. Ingen sida är oskyldig. Det är relevant att veta för oss som ska bli lärare, säger Mattias Forsberg som studerar till gymnasielärare i samhällskunskap och historia.
Ett steg i ett långsiktigt arbete
Dagen var mycket uppskattad och avslutades med didaktiska reflektioner och frågestund. Och studenterna kan förvänta sig uppföljning.
- Det här var bara ett steg i arbetet med att ge studenterna kunskap som de kan omvandla och använda i sin kommande yrkesroll. Fler inslag kommer. Bland annat genom den studentresa som vi gör varje år. Den går i Förintelsens fotspår och ett resmål är Auschwitz, säger Anders Österberg, lärarutbildare vid Karlstads universitet.
Seminariet "Brott mot mänskliga rättigheter under kommunistiska regimer" arrangerades av Lärarutbildningen vid Karlstads universitet och Forum för levande historia. Forum för levande historia är en myndighet som fått regeringens uppdrag att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.