Vad gör våra alumner?
2008-02-11Nu inleds ett arbete för att lägga grunden till regelbundna uppföljningar kring vart studenterna tar vägen efter att de tagit examen. Fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT har beviljats 100 000 kronor ur Nyckelaktörsprogrammet, finansierat av Vinnova, för att kartlägga alumnerna.
Lars Haglund är projektledare och ska arbeta med kartläggningen under året och tiden motsvarar en månads heltidsjobb.
-Syftet är att ta reda på vilken nytta alumnerna haft av sina studier på arbetsmarknaden. Vi kommer att ställa frågor som vilka jobb de fått, hur snabbt de fått jobb och hur de ser på sin utbildning en tid efter examen, berättar Lars Haglund. Vi har tidigare jobbat med alumnikartläggningar, bland annat när vi följde alla studenter på ekonomprogrammet, internationella ekonomprogrammet, kemiekonomprogrammet och kulturvetarprogrammet från 1992 till 2000. Det blev en intressant studie. Men någon återkommande studie har vi inte gjort.
Återkoppling till utbildningarna
Förutom att få en bättre bild av andelen studenter som etablerar sig på arbetsmarknaden och hur snabbt, är syftet även att använda resultaten för att förbättra utbildningarna och bättre svara upp mot relevans för arbetsmarknaden.
-Det betyder inte att våra utbildningar idag är dåliga, men genom systematiska och regelbundna mätningar kan vi få in signaler från våra tidigare studenter som befinner sig på arbetsmarknaden. Därmed kan vi snabbare anpassa våra utbildningar så att de alltid är aktuella och relevanta. Vi ska titta närmare på hur Uppsala universitet jobbar. Där har de arbetat mycket med återkommande uppföljningar av alumner, säger Lars Haglund.
Goda exempel finns
Första steget i arbetet blir att bestämma ett första urval. Vilka program och vilka årskullar ska undersökas först?
-Det handlar också om att lägga en grund för ett återkommande arbete, så att det inte bara blir en engångsföreteelse. Jag hoppas att detta kan sprida sig inom universitetet och tänker också lära av bra saker som redan görs, till exempel på kemiutbildningen, avslutar Lars Haglund.
Alumniuppföljningen beräknas vara klar i slutet av 2008.