Vad blev det av Branässatsningen?
2004-02-17Efter en lång och krokig väg ser det ut som Branäsanläggningen tuffar på mot en allt ljusare framtid. Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, har publicerat en arbetsrapport om Branäs turismanläggnings betydelse, med avseende på den regionala och lokala ekonomin.
Torsby kommun och Torsby Utveckling AB (TUAB) är initiativtagare till projektet som finansierats av Länsstyrelsen Värmland, TUAB samt Branäs AB. För att skapa perspektiv och fördjupade kunskaper har ett antal intervjuer genomförts med företagsrepresentanter och personer med värdefull information angående Branäs.
Redan under slutet av 60-talet hade man planer på en vintersportanläggning i norra Klarälvdalen. Efter en mycket långdragen jakt på finansiärer, lyckades man till sist med hjälp av statliga medel förverkliga planerna. Invigningen skedde under 1988 med kungen och drottningen på plats. Därefter började en turbulent period i anläggningens historia. Efter några skandaler och konkurser köptes anläggningen av de nuvarande ägarna 1999.
– Från de lokala företagens håll, säger man sig inte haft så mycket kontakter i början med Branäsanläggningen. På senare år har man mera medvetet satsat på att använda lokala leverantörer så långt det går, berättar Sara Westlindh, kulturgeograf, som genomfört intervjuerna och skrivit rapporten. Den ökade turismen i området möjliggör även ett bredare utbud av varor och tjänster och ger en ökad omsättning hos handeln på orten, enligt de intervjuade företagarna.
På frågan hur bygden påverkats sägs att lokalbefolkningen har fått ökade möjligheter att hyra ut rum och stugor till turister, vilket i sin tur bidragit till en ökad upprustning och renovering av hus i området. Någon nämner att det i början fanns ett visst motstånd mot Branäs turismanläggning, men attityden är betydligt positivare idag. Även på frågan hur infrastrukturen påverkats, tror intervjupersonerna att Branäsanläggningen bidragit till ett förbättrat vägnät och förbättrade kommunikationer i allmänhet.
– Branäsbron nämns som ett exempel på satsningar på infrastrukturen i området, säger Sara Westlindh.
För befolkningsutvecklingen är det svårt att dra några slutsatser. Torsby kommuns liksom Dalby församlings befolkningskurva följer samma negativa utveckling.
– Det är främst ungdomarna som flyttar, förmodligen för att det inte finns några arbeten, tror respondenterna. Ändå försöker Branäs att rekrytera personal lokalt men många av arbetstillfällena är dock säsongsarbeten.
Första halvåret 2003 hade man en stor ökning av nyetablerade företag i Torsby kommun som helhet. Procentuellt var det bara Stockholm som haft en större ökning. Respondenterna har dock svårt att uttala sig om något samband med Branäs. För befintliga företags fortlevnad och antalet arbetstillfällen är man ändå tämligen enig om att Branäsanläggningen idag har en stor betydelse för Torsby kommun, även om satsningen kostade kommunen en hel del. "Annars fanns väl inget kvar här" och "Man har satt Branäs på kartan" är några kommentarer från de intervjuade.
Branäs är den anläggning som ökat mest på de senaste två åren och den är numera Sveriges tionde största. Det har investerats 50 miljoner kronor under de senaste fyra åren och planer finns för fortsatt utbyggnad. Verksamheten koncentrerar sig huvudsakligen på vintersäsongen, sommarverksamheterna kommer att övertas av andra företag i området.
Arbetsrapporten kan beställas på www.cerut.kau.se där du också kan läsa mer om andra Cerut-projekt och rapporter.