Vad är typiskt svenskt?
2004-11-23Vad är ett folk, en nation och typiskt svenskt? I hög grad är det föränderliga begrepp, en produkt av politiska beslut, krig och fred, menar författaren Göran Hägg.
Som gäst i serien Det lärda samtalet på torsdag den 25 november diskuterar han frågan tillsammans med Conny Mithander, lektor i idéhistoria vid Karlstads universitet.
Samtalet om tillhörighet, vad en nation och ett folk är, utgår ifrån Häggs bok "Svenskhetens historia". Författaren ger läsaren bakgrunden till våra föreställningar om det svenska.
Skrivet om boken:
”Luciafirandet, dalahästarna, den allmänna flaggningen och nationaldagsyran är 1900-talsföreteelser. Och ytterst få kände sig som svenskar före 1800-talet. Detta är en viktig och relevant kunskap som måste berättas om och om igen, inte minst i populärvetenskaplig form.”
Samuel Edquist, Aftonbladet
Dag: torsdag den 25 november
Tid: 18.00
Plats: Universitetsbiblioteket, plan 2
Entré: 50 kronor, studenter gratis.
Det lärda samtalet är en föreläsningsserie arrangerad av biblioteket på Karlstads universitet och Folkuniversitetet.
Göran Hägg är en flitig författare och har publicerat såväl fack- som skönlitteratur. Bland de litteraturvetenskapliga titlarna finner man "Författarskolan" samt "Den svenska litteraturhistorien" och "Världens litteraturhistoria". Retorik är ytterligare ett område som Hägg har skrivit om: "Praktisk retorik" och "Retorik idag". Just nu är Göran Hägg aktuell med romanen "Alfred". Boken handlar om Alfred Edvard Hedman som en gång var en av Sveriges mest omtyckta och hyllade poeter, två gånger påtänkt för Nobelpriset, men som sedan fallit i glömska.