Vad är en hållbar region?
2024-10-23Hur mäter man hållbar utveckling och vilka är indikatorerna? Vad är hållbar utveckling på regional nivå? Det här var några av de frågor som diskuterades vid det senaste seminariet i serien I samma landskap, arrangerat av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.
Seminariet hade som utgångspunkt dels det europeiskt jämförande projektet om hållbarhetsperspektiv i smart specialisering (ARIES4), och dels en ny avhandling i statsvetenskap om hållbarhet i svensk regional utvecklingspolitik. Medverkade på seminariet gjorde även Lisa Gärdt, hållbarhetskoordinator på Glava Energy Center och medverkande i ARIES4.
– Det saknas inte indikatorer för att mäta hållbar utveckling, säger Moa Tunström, lektor i kulturgeografi och föreståndare för CRS. Men alla är inte på samma geografiska nivå, de finns inte för alla länder eller regioner eller de mäts inte med samma regelbundenhet. Så det kan finnas en poäng med att försöka reducera, och diskutera vilka indikatorer som är rimliga, begripliga, tillgängliga eller lätta att mäta.
Förutom Glava Energy Center och Karlstads universitet ingår ett tiotal partners från fyra europeiska regioner i ARIES4 och ett syfte med arbetet i projektet är att identifiera goda exempel och användbara verktyg i arbetet med hållbar smart specialisering i europeiska regioner. Utgångspunkten är erfarenheter från företag, universitet, regioner och kommuner.
– Omställningen till ett mer hållbart samhälle pågår inom en uppsjö av områden, men vad händer när hållbarheten genomförs där andra syften och styrningsformer är etablerade? Regional utveckling har de senaste decennierna framför allt handlat om att konkurrera om nya invånare och företagsetableringar, attrahera investeringar och stötta innovationer, säger Johanna Tangnäs, postdoktor vid Institutionen för stad och land, Sverige Lantbruksuniversitet SLU. Den svenska regeringen har nu pekat ut den regionala nivån som avgörande för omställning till hållbar utveckling.
Johanna Tangnäs avhandling handlar om vad som händer när hållbarhet introduceras i ett område som präglats av konsensus och strävan efter att skapa tillväxt, och vad görandet av hållbarhet innebär för vilken utveckling som i och med detta blir möjlig. Kan effekterna av hållbarhetsansträngningarna öppna upp området för det som den politiska teoretikern Chantal Mouffe kallar ”det politiska”? Studien visar att omställningen breddar regional utvecklingspolitik för fler frågor än de strikt näringslivspolitiska, men att hållbarhet i hög grad representeras som form och metodproblem medan innehållsliga aspekter trängs undan och begränsas.
Läs mer
Här hittar du Johanna Tangnäs avhandling:
Utveckling, konkurrens och möjliga framtider: En studie om görandet av hållbarhet i regional utvecklingspolitik
Här hittar du mer information om projektet ARIES4:
Glava Energy Center/ARIES4ARIES4
”I samma landskap” är en seminarieserie med ambitionen att fördjupa forskningens och praktikens perspektiv på Värmland som plats, och beröra teman som aktualiserats till exempel i och med den nya regionala utvecklingsstrategin, Värmlandsstrategin, och som rör hållbarhet, omställning och regional utveckling. I samverkan med Länsstyrelsen och Region Värmland bjuder CRS vid Karlstads universitet sedan 2022 in till ett antal evenemang där forskningens och forskarnas perspektiv fått gå i dialog med regionala aktörers erfarenheter.
![Johanna Tangnäs](/files/styles/max_650x650/public/news-images/JohannaTangn%25C3%25A4s241017.jpg?itok=pt0bacP2)
![Johanna Tangnäs](/files/styles/max_650x650/public/news-images/JohannaTangn%25C3%25A4s241017.jpg?itok=pt0bacP2)