Utvärderingsrapport om examina inom socialt arbete och socionomexamen presenterad
2021-10-27Nu är slutrapporten klar för utvärderingen av examina inom socialt arbete och socionomexamen. Utvärderingen startade i våras och är ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Linnéuniversitetet och Karlstads universitet - Treklövern.
Det är kandidatexamen och socionomexamen inom huvudområdet socialt arbete som har utvärderats vid Karlstads universitet. Rapporten framhåller att socionomexamen är en väl etablerad utbildning med högt söktryck och god genomströmning. Uppsatsarbetena visar i allmänhet god måluppfyllelse i relation till utbildningarnas examensmål. Vidare lyfter rapporten fram att utbildningarna i allmänhet fokuserar på studenternas lärande och att det förekommer en stor variation av undervisnings- och examinationsformer. Forskningsanknytningen är i allmänhet god.
Goda exempel och råd för vidare utveckling
I rapporten lyfter bedömargruppen fram flera goda exempel. Ett sådant exempel är att det i samband med programavslut görs programutvärderingar, både muntliga och skriftliga, med samtliga avgångsstudenter. Studenterna har då möjlighet att överblicka hela utbildningen och ge ett sammantaget omdöme. Bedömargruppen ser denna form av programutvärdering som en mycket viktig del i det fortlöpande kvalitetsarbetet. Ytterligare ett bra exempel som nämns i rapporten är den genomlysning ur ett genus- och jämställdhetsperspektiv som har gjorts av utbildningsplan, kursplaner och andra dokument. Studenternas erfarenheter och syn på genus-och jämställdhet har inhämtats och genomlysningen har utförts av en extern granskare.
En gemensam utmaning för såväl kandidatexamen i socialt arbete som socionomexamen, är att ha tillräckligt många inom personalgruppen som är disputerade i socialt arbete. Här pågår ett arbete för att komma till rätta med situationen och bedömargruppen rekommenderar att komplettera åtgärderna med att stödja adjunkters möjlighet till kompetensutveckling.
Karlstads universitet har även en striktare tillämpning av GDPR jämfört med andra lärosäten i Sverige, konstaterar bedömargruppen. Här uppmanar gruppen lärosätet till en förnyad diskussion om tillämpningen av GDPR och dess konsekvenser för studenternas lärande kortsiktigt och långsiktigt.
Bedömargruppens uppfattning är även att programmet fortsättningsvis behöver arbeta med att aktivt ge förutsättningar för ökat studentinflytande. Kursutvärderingarna verkar inte vara optimal för att involvera studenterna och andra former bör därför övervägas. Likaså är återkoppling av kursvärderingarnas resultat viktigt för att öka studenternas engagemang.
- Jag tycker det finns ett mycket stort värde i att få externa bedömare att titta på vår socionomutbildning, dels från andra lärosäten och dels från ett arbetslivsperspektiv. Inte minst viktig är också den studentrepresentation som vi har haft i bedömargruppen. Rapporten utgör en del i det fortsatta arbetet med vår utbildningskvalitet och kommer att konkretiseras i en handlingsplan, ett arbete som sparkas igång redan nästa vecka med en arbetsdag för ämneskollegiet i socialt arbete, säger Ulla Rantakeisu, professor i socialt arbete, som varit biträdande utvärderingsansvarig i bedömargruppen.
Ordförande och extern bedömare i bedömargruppen har varit Staffan Höjer, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.
Gemensamt arbete för kvalitetsutveckling
Treklövern är ett gemensamt utvärderingssystem för att stärka utbildningskvaliteten vid Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet. Lärosätenas granskningar ska utgå från högskolelagen, högskoleförordningen samt standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det europeiska området för högre utbildning, ESG. Där ingår krav på kontinuerlig uppföljning och regelbunden granskning av utbildningar. Syftet är att både kontrollera utbildningarnas kvalitet och bidra till kvalitetsutveckling.
Hela bedömargruppens rapport finns i HS-fakultetens dokumenthörna.