Utvärdering av vårdform för multisjuka äldre
2019-04-02FoU Välfärd Värmland har nyligen publicerat en utvärdering om Mobilt resursteam Karlstad. Mobilt resursteam Karlstad är en vårdform för de mest sjuka äldre i Karlstad. Resursteamet bestod under utvärderingstiden av fyra läkare, tre distriktssköterskor och en samordnare från Karlstads kommun. Teamet åker hem till personer över 65 år med beviljad hemsjukvård och flera allvarliga sjukdomar och ger patienterna vård i hemmet. Utvärderingen visar att de multisjuka äldre upplever att de får vård av hög kvalitet av det Mobila resursteamet.
Utvärderingen har gjorts av Madeleine Andersson och Åse-Britt Falch, som båda arbetar som utredare vid FoU Välfärd Värmland. Utvärderingen beställdes av Karlstads kommun och genomfördes under 2018. Intervjuer har genomförts med äldre som tar del av det Mobila resursteamets vård och gruppintervjuer har gjorts med läkare och distriktssköterskor i teamet, samt med patientansvariga sjuksköterskor i kommunen. Vidare har även den kommunala samordnaren intervjuats.
De multisjuka äldre känner igen arbetssättet från när de själva var barn då doktorn kom på hembesök. Madeleine Andersson, utredare vid FoU Värmland belyser några av fördelarna.
- Patienterna som har det Mobila resursteam var väldigt nöjda med vården och det sättet att få vård. Läkarna och skjutsköterskorna i teamet ville arbeta på det sättet och såg stora vinster med arbetssättet. De patientansvariga sjuksköterskorna i kommunen har också varit mycket positiva och upplever att teamet ger vård som gör skillnad, säger Madeleine Andersson, utredare vid FoU Välfärd Värmland.
Tack vare teamets storlek och uppdrag knyts en personlig kontakt eftersom de äldre får träffa samma läkare och distriktssköterskor när de får hjälp i sina hem. Mobilt resursteam Karlstad kan nås av de äldre via ett direktnummer och de får då tala direkt med någon de känner och slipper vänta i telefonkö.
- De äldre kommer direkt fram till en person som vet vem man är och vilka problem man har. Patienterna slipper ringa vårdcentralen och doktorn kommer hem till de äldre och ser vilka behov de har hemma”, berättar Åse-Britt Falch, utredare vid FoU Välfärd Värmland.
Utvärderingen visar att både de mest sjuka äldre och de som arbetet i teamet tycker att det Mobila resursteamets arbetssätt ger förhöjd upplevd kvalité i vården.
Hela utvärderingen finns att läsa här
Nya Wermlands-tidningen har skrivit en artikel om projektet.

