Utvärdering av jämställdhetsarbetet i Karlstads kommun
2007-05-09Cerut har på uppdrag av Karlstads kommun genomfört en utvärdering av kommunens jämställdhetsarbete. Studien kartlägger de kunskaper som personalen har om jämställdhetarbete
Uppdraget att utvärdera den verksamhetsanknutna jämställdheten har getts till Cerut från Karlstads kommunledningskontor. Syftet med rapporten är att kartlägga kunskaper och tankar kring den del av Karlstad kommuns jämställdhetsarbete som riktar sig utåt.
Karlstads kommuns sex horisontella mål är jämställdhet, Barn och ungdom, Folkhälsa och Trygghet, Handikapp, Miljö och Integration. Ett av dessa tydligt politiskt prioriterade horisontella mål, Jämställdhet, innebär att driva ett jämställdhetsarbete både internt och externt. Det externa jämställdhetsarbetet är ett arbete som till skillnad från det interna personalinriktade jämställdhetsarbete, sker mot tredje man det vill säga kommuninnevånarna.
Utvärderingen har inneburit genomgång av dokument samt utförande av intervjuer och enkäter. Den första delen som redovisas innehåller genomgång av kommunala dokument, där rapportförfattarna kommenterar några dokument och deras belysning av jämställdhetsfrågan. En tydlig utveckling kan ses i författandet av olika typer av styrdokument, där trenden går mot mer och mer medvetenhet kring de horisontella målen i allmänhet och jämställdhetsperspektivet i synnerhet.
Enkäter har ställts till medarbetare i kommunen, till mellanchefer och till anställda inom kommunen som deltagit i de 3R-utbildningar som arrangerats i kommunens regi. Utbildningen lär ut en metod för jämställdhetsanalys och jämställdhetsarbete. Intervjuer har genomförts med företrädare för de kommunala förvaltningarna. Slutsatserna från intervjuerna är att respondenternas kunskaper och intresse kring jämställdhetsfrågor är ganska blandade, medan samtliga är medvetna om att jämställdhet är ett av kommunens prioriterade horisontella mål. Vidare syns skillnader mellan olika verksamheter, där vissa kommit längre i jämställdhetsarbetet än andra. Nämnas kan satsningen på genuspedagoger som Barn- och ungdomsförvaltningen gjort.
Enkätundersökningen visar bland annat att tilltron till Karlstads kommuns möjligheter att arbeta med jämställdhetsfrågor är mycket hög medan kunskaperna om pågående arbete är något mindre spridd.
Rapporten avslutas med några förbättringsområden och förslag till åtgärder. Exempel på förbättringsområden är att bättre ta tillvara och systematiskt samla erfarenheter och lärdomar på ett överskådligt sätt. Att mera systematiskt arbeta med jämställdhetsfrågorna och att genom återkoppling granska förvaltningarnas arbete med samtliga horisontella mål. Man behöver också satsa mera på utbildning i genusvetenskap och jämställdhetsarbete.
Utvärderingsarbetet har genomförts av Kerstin Rosenberg, universitetslektor vid Centrum för genusforskning och Malin Iwarsson, projektassistent vid Cerut. Rapporten i sin helhet finner du på www.cerut.kau.se under publikationer.