Utvärdering av insatser för minskad alkohol- och drogkonsumtion
2008-11-24IKU, institutet för kvalitets- och utvecklingsarbete inom socialtjänsten, vid Karlstad universitet har nyligen publicerat en rapport om kommunernas alkohol- och drogförebyggande arbete. Rapporten kommer att presenteras på tisdag den 25 november vid ett seminarium där även praktiker deltar. Medierna hälsas välkomna.
I mitten av 1990-talet såg statsmakterna med oro på att både alkoholkonsumtionen och missbruket av narkotika hade ökat. Utvecklingen resulterade i en ny alkohol- och narkotikapolitik med kompletterande handlingsplaner som skulle spridas i landet för att på sikt minska konsumtionen och de skadeverkningar som följer i spåren. Men frågan är; hur kan man påverka alkoholkonsumtionen och missbruket av narkotika när de gamla styrmedlen har försvagats? Är Värmlands ansvar svaret på frågan? Värmlands ansvar är ett regionalt projekt som pågick mellan 2002 och 2006. Syftet var att stödja kommunerna i Värmland att utveckla ett hållbart, strukturerat och målinriktat alkohol- och drogförebyggande arbete.
Hur har man då gått tillväga? Har det skett några förändringar i kommunerna? Rapporten är dels en processutvärdering, dels en före-efter-utvärdering. Processutvärderingen beskriver och analyserar och värderar de strategier som använts i ett förebyggande arbete. Den pekar på de hinder och möjligheter som strategierna burit på och viktiga händelser som påverkat processen i en negativ eller positiv riktning. Före-efter-utvärderingen handlar om huruvida det har skett några strukturella förändringar i kommunerna när projektet avslutats. Har ett förebyggande förhållningssätt och arbetsmetoder integrerats i vardagens arbete?
- I vår processutvärdering kan vi se att det kommit igång ett långsiktigt förebyggande arbete i kommunerna, säger Maiwor Grundh, universitetsadjunkt i arbetsvetenskap. Det drogförebyggande arbetets resultat är dock mycket beroende av ledningens intresse för dessa frågor i varje enskild kommun.