Utflykt med fiskpejling
2007-06-04Forskare på biologi ordnade på torsdagen en utflykt och visade hur man
pejlar fisk i Klarälven. Forskningsprojektet ingår i en mångvetenskaplig
studie på Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper.
Vi som nappat på erbjudandet samlades först till en kort föreläsning där vi fick se ett bildspel på hur man märker fisken med en liten sändare i magen. Fisken sätts sedan ut i Klarälven och därefter kan man följa dem på deras tur ut i Vänern, där de växer sig stora. För att sedan efter ett till två år återvända till den älv de satts ut i för att föröka sig. Problemen är då först hur de ska ta sig förbi kraftverken, och i Klarälven är det löst på så sätt att man fångar fiskarna i fällor vid Forshaga och transporterar dem vidare till Klarälven norr om kraftverket i tankbilar. Där förökar sig sedan fiskarna och därefter ska de nedströms igen och vidare ut i Vänern. Det finns olika möjligheter för att leda fisken förbi kraftverkens turbiner, som till exempel konstgjorda bäckfåror, för att hindra att fisken slutar som fiskfärs i en turbin. Studien går bland annat ut på att se hur man genom kompensationsutsättning av odlad fisk kan återställa den skada som kraftverken åsamkat det ekologiska systemet i Klarälven.
Efter den teoretiska genomgången begav vi oss till älven för att se hur man pejlade efter märkta fiskar i Klarälven. Tyvärr lyckades vi inte träffa på någon firre med pejlingsutrustningen under den tiden vi var ute, men vi fick en demonstration av hur pejlingen går till genom en fejkfirre i form av en sändare på ett snöre.
Projektet heter Vatten och landskap, och handlar om hur man på ett hållbart sätt kan utnyttja naturresurser i reglerade vattendrag. Det vill säga hur kan produktionen av elkraft kombineras med övrigt utnyttjande av naurresurser, som till exempel fisket som fritidssysselsättning eller förutsättning för besöksnäringen. Projektet är mångvetenskapligt och förutom biologerna som studerar hur laxfiskarna kan föröka sig, finns kulturgeografer och sociologer med i projektet och studerar de samhälleliga effekterna och möjligheterna till ett hållbart utnyttjande av naturen.
Projektet utgör en fortsättning på forskningsprogrammet "vattenkraftens
miljöeffekter" inom vilket fiskbiologer varit verksamma sedan programmets
start år 2000. I denna tredje fas kommer ekonomer, fiskbiologer,
turismforskare och statistiker att samverka i mångvetenskapliga studier av
fiskvandringsproblem i Emån (Småland) och flödesregleringsfrågor i Ljusnan
(Härjedalen/Hälsingland) samt Klarälven (Värmland). Projektet är en del av
Karlstads universitets mångvetenskapliga forskningsprogram Ulikon, Uthålliga
Livsmiljöer och Komplexa Nätverk.