Utbyte med Erasmus utanför Europa
2023-05-04Internationalisering är ett av Karlstads universitets sex övergripande strategiska mål och och lärosätet arbetar med internationalisering på olika sätt, både för lärare och för studenter. Erasmus+ ICM ger studenter möjlighet att resa till andra länder utanför Europa för att utföra fältstudier och skriva examensarbeten.
Två studenter vid sjuksköterskeprogrammet vid Karlstads universitet har besökt Believers Church Medical Hospital, BCMCH, i Kerala, Indien för att studera sjuksköterskans erfarenheter av existentiell och andlig omvårdnad under två månader. BCMCH är ett sjukhus med läkar- och sjuksköterskeutbildning samt studentboende som de svenska studenterna fick bo i. Under sin vistelse blev de väl mottagna av andra studenter på sjukhuset och deltog i utflykter och en stor festival. Karlstads universitet har i sin tur tagit emot besök av representanter från BCMCH för att se över möjligheterna att utveckla samarbetet ytterligare.
- Besökarna fick uppleva svenska universitet och sjukhus, ha möten med lärare som arbetar med internationalisering och träffa studenter som har varit på studier utomlands, säger Brian Unis, adjunkt i omvårdnad som tillsammans med kollegan Desirée Burenlind är internationella koordinatorer på ämnet omvårdnad. Vi fick också arbeta tillsammans på ansökan för nästa omgång av Erasmus+ ICM. Besöket sammansvetsade projektgruppen och gav oss en plan för framtida utbyten och forskning inom temat holistisk hälsa, samt en grund för att utveckla kurser på engelska där studenter från både Karlstads universitet och andra lärosäten runt om i världen kan delta.
Utbyte för att studera tidig utbildning för små barn
Även ämnet pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet har haft utbyte med annat land utanför Europa inom ramen för Erasmus+ ICM. Här har studenter från Victoria University i Melbourne, Australien och Karlstads universitet besökt varandra. I dagarna har professor Mary-Rose McLaren, akademisk ledare för utbytet, varit på Karlstads universitet för att stämma av samarbetet och samtidigt se vad som kan förbättras för kommande utbyten. Så hur känns det att vara här och hur olika ser lärosätena på området tidig utbildning för små barn?
- Det är annorlunda mot Australien men samtidigt finns många likheter. Vi har samma grundvärderingar men jag märker att ni har mer fokus på hela människan i kombination med skolmiljö – jag tänker till exempel på uteaktiviteter. Alla som arbetar i miljöer för tidig utbildning för små barn i Australien måste ha kompetens för det – och precis som Sverige har vi olika kompetensnivåer. Däremot är vi mindre noggranna med meriter för personal som arbetar med barn före och efter skolan. Jag ser många möjligheter som erbjuds barn i dessa aktiviteter i Sverige som australiensiska barn inte får, något som vi skulle behöva ha mer av. I Australien har vi inte utbildad personal på fritidshem som ni har här. Australiska barn har tillgång till olika aktiviteter genom skolan, men det faller ofta tillbaka på föräldrarna för att se till att deras barn har berikande möjligheter inom konst och sport. Jag älskar att alla barn i Sverige har denna tillgång genom fritids. En annan del som vi har gemensamt är att demokrati står inskrivet i läroplanen både i Australien och här men här pratar ni också med barnen tidigt om det. Detta är jätteviktigt och bra! Jag lär mig mycket om den nordiska traditionen när det kommer till pedagogik och hur ni lär ut till mindre barn.
Studenter från både Sverige och Australien som läser till förskollärare samt kurser inom lärande för yngre barn, har varit på utbyte för första gången inom ramen för Erasmus ICM. De träffade professor Mary-Rose McLaren under hennes besök på Karlstads universitet för att berätta om sina erfarenheter samt för att ge feedback till de akademiska ledarna i båda länderna där Valerie Margrain, professor i pedagogiskt arbete, företräder Karlstads universitet. Generellt menar de australienska studenterna att de borde få en introduktion i svenska språket för att förstå barnen när de praktiserar på förskolan under sitt utbyte. Både svenska och australienska studenter säger vidare att det är utbytet med andra studenter och möjlighet att jämföra sina studier och erfarenheter som ger den största behållningen den här typen av utbyten. De har också lärt sig mycket om ländernas respektive kulturer, natur och historia. Allt från att klappa kängurur och lära sig mer om urbefolkningen i Australien till att uppleva snö, de norra delarna av Sverige samt bada i isvak.
Professor Mary-Rose McLaren tycker att verksamheten känns väldigt kollegial vid Karlstads universitet, något som hon tycker är väldigt viktigt men som vi tappade under pandemin.
- Däremot har pandemin bidragit till mer samarbeten med omvärlden digitalt vilket vi inte gjorde innan. Det digitala samarbetet kommer i framtiden att utvecklas än mer både mellan våra studenter på våra två lärosäten men också mellan lärare och forskare. Vi ser fram emot ännu mer utbyte – både genom personliga och digitala möten.
Under pandemin hade fyra studenter, inom ämnet omvårdnad vid Karlstads universitet planerat att skriva examensarbete på BCMCH, men på grund av restriktionerna kunde de inte resa dit utan gjorde sina datainsamlingar via Zoom. De missade därmed upplevelsen av sjukhuset och kulturen på plats.
Erasmus+ ICM är avtal för studentutbyte utanför Europa och som berättigar till stipendium. Vissa av dessa lärosäten har vi också platser till utan stipendium. Söker du till något av dessa lärosäten vid ansökan om utbytesstudier, antingen Erasmus+ eller Bilateral, kommer du att ha chans att bli tilldelad stipendiet.
- Vill du veta mer om Erasmus+ ICM? Kontakta exchange@kau.se