Utbyte ger ökat självförtroende i sydafrikanska skolor
2002-09-26Genom staden Cradock i Sydafrika går en mental Berlinmur. Den muren håller på att rämna tack vare att svenska lärare och lärarstuderande varje år besöker och praktiserar i skolorna i kåkstaden Lingelihle.
Så beskriver läraren Boyboy Kwezi effekterna av samarbetet med Karlstads universitet.
Sedan 1994 samarbetar lärarutbildningen vid Karlstads universitet med skolor i en svart kåkstad i Sydafrika. Utbytet innebär bland annat att lärare och lärarstuderande åker till Sydafrika och gör praktik i någon av skolorna i Lingelihle. Lärare från de sydafrikanska skolorna i utbytesprogrammet kommer också på studiebesök till systerskolorna i Värmland och till Karlstads universitet. Nu deltar fyra skolor och en förskola i vardera landet i projektet. De svenska deltagarna är Råtorpsskolan, Skåreskolan, Gruvlyckeskolan och förskolan Klasmossen, samtliga i Karlstad, samt Dallidenskolan i Kil.
Under två veckors tid gästar Boyboy Kwezi och Lindelo Dywili Karlstad. De är lärare i Nxhuba higher primary school respektive Zambodla junior primary school. Deras värd är Sven-Olof Palm, lärare i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet. Det är också Sven-Olof Palm som var en av initiativtagarna till utbytesprojektet med svarta skolor i Sydafrika.
Det är forfarande ett mycket uppdelat samhälle i Sydafrika, berättar Boyboy Kwezi och Lindelo Dywili.
– Cradock är för vita, Lingelihle för svarta och en tredje stadsdel för färgade. Tidigare fanns det tre utbildningsdepartement, nu är det bara ett. Men skillnaderna består. Det tar tid att förändra samhället. Numer får eleverna gå i skolan var de vill, men vi får inga vita elever till skolorna i Lingelihle. Däremot finns det en del svarta elever som reser till de vita skolorna, inte så många än, men det förekommer, säger Lindelo Dywili.
Även om lagen i Sydafrika säger "utbildning för alla" så är det långt kvar till att utjämna skillnaderna mellan svarta och vita. Attityderna och fördomarna sitter djupt. Men de svenska studiebesöken och praktikperioderna har fört mycket gott med sig. De vita i Cradock har fått se att européer intresserar sig för vad som händer i de svarta skolorna. Det har öppnat upp för samarbete mellan vita och svarta på plats.
– Det är som en Berlinmur som håller på att rämna, säger Boyboy Kwezi.
Trots att det mesta i Sydafrika är annorlunda än i Sverige så finns det likheter.
– Vi undervisar i ungefär samma ämnen i våra skolor som man gör i svenska skolor. Lärarens attityd till sina elever är också densamma, viljan att lära ut, säger Lindelo Dywili.
I Sverige klagar vi när en klass har 25-30 elever. I de svarta sydafrikanska skolorna har en normal klass ett 50-tal elever. Då blir det blir inte så mycket tid för individuell hjälp. Den tekniska utrustningen är ofta bristfällig. Lindelo Dywili konstaterar att Råtorpsskolan har gott om datorer som eleverna får använda. I hans skola finns inte en enda.
Även om de materiella behoven är stora är utbytet av erfarenheter och kunskap kanske det allra viktigaste för de sydafrikanska skolorna som är med i projektet.
– Utbytet utvecklar oss och ger oss stärkt självförtroende, säger Boyboy Kwezi och Lindelo Dywili.
De ser gärna att projektet utvecklas att omfatta fler samhällssektorer än skolan.
– Hälsa och sjukvård, socialt arbete – det finns många områden där vi skulle kunna ha ett samarbete, säger Boyboy Kwezi.
Sven-Olof Palm håller med. Visst skulle det vara möjligt och givande för alla parter. Men först gäller det att göra utbildningsutbytet till ett starkt och varaktigt projekt.
– Just nu befinner sig två lärarstuderande i Lingelihle för skolpraktik och datainsamling för sina examensarbeten. I mitten av oktober åker jag dit tillsammans med en grupp av studerande, lärare från systerskolorna och två kollegor från universitetet. Genom utbytet har också kontakter mellan olika institutioner vid Karlstads universitet och University of Fort Hare knutits. Vi ska träffa representanter för lärarutbildningen vid University of Western Cape i Kapstaden. Syftet är att börja med ett utbyte, berättar Sven-Olof Palm.