Utbildningsprogram prisas för samverkan
2013-02-12I Svenskt Näringslivs undersökning om högskoleutbildningars samverkan placerar sig ett program från Handelshögskolan vid Karlstads universitet i topp. Det är IT-design, inriktningen mot affärssystem och ekonomi samt inriktningen mot systemdesign, som kom på tredje respektive fjärdeplats i Sverigetoppen. I kategorin juridik och samhällsvetenskap placerade sig utbildningen ännu bättre - på första och andra plats.
Tidigare har Karlstads universitet fått beröm av Högskoleverket för sin samverkan med näringslivet, något som nu alltså bekräftas av Svenskt Näringslivs rankning.
- Det här känns jätteroligt. Samverkan handlar om personliga relationer som tar tid och kraft, men som ger mycket tillbaka och öppnar nya möjligheter. Utmärkelsen går till de lärare på programmet som lämnat utrymme i sina kurser för praktiska laborationer, skarpa Case, projektarbeten och gästföreläsningar, tillsammans med de studenter som insett värdet av dessa. Bland våra samverkanspartners finns en rad företag som valt att arbeta närmare vår utbildning i olika former, år efter år. Jag skulle speciellt vilja tacka Compare-företagen 2conciliate, CGI , Evry, Ninetech, Redpill Linpro, Sogeti och TUK förlag för all tid de har lagt ner, för den värdefulla kompetens de bidragit med och deras engagemang för våra studenter. Även en rad egenföretagare, Karlstads kommun och Landstinget i Värmland är värdefulla för utbildningens kvalitet. Det senaste exemplet är den kontaktgaranti för våra studenter som Karlstads kommuns IT-enhet tecknat med en rad utbildningsprogram, berättar Marie-Therese Christiansson, programledare på IT-design.
Samverkan från början
Bland aktiviteterna som studenterna på IT-designprogrammet kan ta del av finns bland annat mentorprogram, projektarbeten och möjlighet att göra praktik. Det här är vanligt för många program, men det som gjorde att två inriktningar på IT-designprogrammet placerade sig så högt var att utbildningarna samverkar systematiskt med företag och organisationer genom Snits-gruppen, ITQ-nätverket för tjejer och genom Handelsfrukost. Information om studentpubar, studiebesök, frukost- och lunchmöten sprids snabbt på facebook
- Det som möjligen är speciellt med IT-designprogrammet är att samverkan bedrivs målmedvetet och på många olika sätt för att genomsyra alla faser i utbildningen: gymnasieinformation, välkomstmiddag med Snits, kurser, studiesociala aktiviteter och alumnkontakter, förklarar Marie-Therese.
Svenskt Näringsliv lanserar nu en samverkansportal för högre utbildning i Sverige, www.samverkamera.se. Tanken är att studenter ska kunna söka på utbildningsprogram och se hur den utbildning de tänkt välja samverkar med arbetslivet. Här vill Svenskt Näringsliv även lyfta fram goda exempel för att inspirera andra utbildningar som inte kommit lika långt i sitt samverkansarbete.
Snits står för Samverkan Näringsliv och IT-studenter. Här ingår ämnena datavetenskap och informatik, studentföreningen Linda samt stiftelsen Compare och representanter från ca tio IT-företag i regionen. Här deltar studenter från IT-utbildningarna dataingenjörsprogrammet, IT-designprogrammet, webb och multimedia samt civilingenjörer med inriktning mot datateknik.