Utbildningsministern invigde Lärarlyftet
2008-01-10Lärarlyftet startar inom kort på flera lärosäten i Sverige. Utbildningsminister Jan Björklund (fp) kunde inte vara med på alla invigningar. Han åkte till Karlstad.
- Det var inte svårt att välja. Karlstads universitet har högsta kvalitet. Det känns bra att genomföra satsningen här.
Regeringens fortbildningssatsning Lärarlyftet har varit lite trögstartad på sina håll. Men inte vid Karlstads universitet. 200 lärare från hela landet fanns på plats för att själva sätta sig vid skolbänken.
- Som lärare kommer man snabbt in i en vardag. Vi behöver bryta rutiner och få påfyllning utifrån, säger Lotta Frick, som i vanliga fall arbetar som lärare vid Tolita skola utanför Kil.
Lars Odelskog, lärare från Borås håller med.
- Har man jobbat ett tag så är det bra att fördjupa sig. Jag är så laddad. Det är lyxigt att få tjänstledigt och kunna koncentrera sig på studierna.
Sveriges viktigaste yrke
Lärarlyftet innebär att behöriga lärare ska ha möjlighet att ta tjänstledigt för att studera och samtidigt behålla större delen av sin lön. Syftet är att höja sin kompetens och därigenom se till att eleverna når målen. Under åren 2007-2010 satsar regeringen 2,8 miljarder kronor på Lärarlyftet. Men avsikten är att det ska bli en permanent satsning.
- Det här är den största fortbildningssatsningen någonsin inom utbildningssektorn. Resultaten i den svenska skolan är inte tillräckligt bra idag. Lärare har Sveriges viktigaste yrke om vi vill satsa på framtiden. Och det tycker jag att vi ska. Men då måste vi tillföra resurser, säger Jan Björklund.
- Lärarutbildningen har alltid varit en viktig del av Karlstads universitet, säger Thomas Blom, prorektor. Lärarna är med och bygger framtiden. Lärarlyftet ser jag även som ett universitetslyft.
Ordning och reda
- Vi måste höja läraryrkets status. Det kan vi bland annat göra genom att se till att lärarna blir ännu duktigare. Men det handlar även om befogenheter. Vad får lärare och rektorer göra? De lärare som vågar sätta ner foten ska få samhällets stöd, inte skäll för att de vågar. Jag vill inte att elever ska vara rädda för sina lärare. Men de ska ha respekt, säger Jan Björklund.
- På vissa håll har elever tagit över ledarskapet på skolan. De som mobbas blir flyttade och skolor måste stängas. Vill ungdomar utbilda sig för att jobba i en sådan miljö?