Upptäckter på CERN under 60 år
2015-09-28Välkomna till en öppen föreläsning om upptäckter och uppfinningar på Cern under 60 år. Den 30 september gästas Karlstads universitet av två forskare som föreläser för studenter på eftermiddagen samt ger en öppen föreläsning i Aula Magna på kvällen.
På CERN, det europeiska laboratoriet för partikelfysik, har ett antal upptäckter gjorts som flyttat fram gränserna för vår förståelse av naturens minsta byggstenar. Barbro Åsman kommer att berätta om några av dessa upptäckter, bland annat om upptäckten av Higgspartikeln, en upptäckt som belönades med nobelpriset 2013. Forskningen på CERN fortsätter och Barbro Åsman kommer också berätta om vilka frågor som forskarna nu söker svar på, frågor som ibland kan kopplas till de djupaste mysterierna kring universums uppkomst.
Denna experimentella forskning i elementarpartikelfysik är beroende av ständig utveckling av teknologi och metoder för acceleration och detektion av partiklar. Mängder av forskare, ingenjörer, tekniker samarbetar för att bygga dessa acceleratorer och detektorer och forskningsmiljön kring dessa ger upphov till uppfinningar som redan kommit samhället till nytta. En del är ganska uppenbara medan andra inte. Richard Brenner kommer att berätta om uppfinningar som kommit från CERN och också några anekdoter bakom dessa.
Läs mer om den öppna föreläsningen här.
Lunchföredrag: Examensarbete och jobb på CERN
Under lunchen den 30 september ges en förläsning riktad främst till ingenjörsstudenter. CERN utanför Genève i Schweiz är ett europeiskt forskningscentrum i fundamental fysik och världens största experimentsamarbete. Förutom partikelfysik finns det många möjligheter att göra examensarbete: i datateknik, maskinteknik, elektroteknik och många fler områden. På föredraget kommer en CERN-forskare att berätta om möjligheterna att göra examensarbete, tillbringa en sommar på CERN som sommarstudent, samt om andra jobbmöjligheter på CERN.
Läs mer om lunchföreläsningen för studenter här.

