Uppdragsutbildningens möjligheter granskas
2003-10-15Ett projekt rörande de framtida formerna för uppdragsutbildning har nyligen startats inom ramen för det arbete som Samverkansgruppen vid universitetet bedriver. Uppdragsutbildningen vid ett universitet ska vara såväl efterfrågestyrd som kopplad till den forskning som bedrivs. En inte helt enkel ekvation. Frågan blir då, har vi något att sälja?
Projektarbetet kommer att bedrivas i ett antal steg; att förstå förutsättningarna, att se och förstå mottagarna, att förstå de styrande, att finna de goda exemplen, att utmana ramarna samt att rapportera. De fyra första stegen handlar i första hand att samla in fakta och det arbetet pågår under hösten. Projektledare Johan Quist på CTF (Centrum för tjänsteforskning) har till sin hjälp ett antal uppsatsskrivande studenter.
– När vi kommit genom de första fyra stegen kommer den kanske roligaste delen av processen. Den kreativa delen, som kommer att genomföras i form av en work-shop den 27-28 januari, där både styr- och referensgruppen kommer att delta. Vi siktar också på att bjuda in externa deltagare till detta tillfälle, säger Johan Quist. De olika uppslag till lösningar, som känns mest relevanta kan sedan kontinuerligt förankras i universitetets organisation.
– Vi ser med stort intresse fram emot de lösningar och goda idéer som projektet kommer att föda, uppdragsutbildningar är mycket viktig del av verksamheten vid ett modernt universitet, säger rektor Christina Ullenius. Vi ska vara en drivande kraft i regionens kunskapsutveckling, fortsätter hon.
Projektet fokuserar på utmaningen att öka uppdragsutbildningen vid Karlstads universitet. Syftet är att ta fram ett väl underbyggt underlag för hur universitetet i framtiden ska arbeta med uppdragsutbildning. Redan under projektets gång ska detta underlag förankras och arbetet med att realisera förslaget förberedas. För detta arbete finns en styr- samt en referensgrupp knutna till projektet.
– Vi har också fått en bra sammansättning på styrgruppen, där finns bland andra Catarina Segersten Larsson från Landstinget, som både representerar universitetets styrelse samt en kund till uppdragsutbildningen. Vi har även Katarina Jakobsson från Studentkåren, som en viktig representant för grundutbildningen, samt givetvis representanter för olika delar inom universitetet, fortsätter Johan Quist. För mera information om sammansättningen i grupperna, klicka på länken nedan. Där finns också en möjlighet att ta del av projektplanen samt höra av sig till projektledaren med synpunkter eller frågor rörande projektet.
Senast den 31 mars 2004 kommer en slutrapport finnas färdig att presenteras för universitetets styrelse för beslut. Rapporten ska då innehålla en rad olika förslag som behandlar de framtida formerna för universitetets uppdragsutbildning.
För ytterligare information se Utredning uppdragsutbildning.