Universitetets präster finns till för oss
2003-10-16Ibland kan man behöva någon att prata med. Någon utomstående och någon som aldrig för vidare det du säger. De tre universitetsprästerna finns till för både studenter och personal.
På tredje våningen i Studenternas hus i Karlstad finns universitetets egna präster. De är Anneli Sandberg, Ulf Sandén och Hans Kvarnström. Anneli och Ulf är pastorer och har sin hemvist i Svenska missionskyrkan och Hans hör till Svenska kyrkan.
– Men vi har samma arbetsgivare ändå, påpekar Hans Kvarnström glatt och syftar på en nivå högre upp än den som sköter löneutbetalningen.
Det är en öppen och trevlig trio som tar emot uppe i Studenternas hus. De verkar ha nära till skratt och livsglädje. Hans Kvarnström är den som varit på universitetet längst tid, fyra och ett halvt år. Ulf Sandén kom i februari och Anneli Sandberg började nu i samband med höstterminsstarten. De har alla även arbetat med något helt annat än prästyrket.
– Jag är en marknadsmänniska. Jag tog en lång paus från pastorsjobbet och arbetade som försäljningschef på SJ en period, och jag har läst marknadsföring, säger Ulf Sandén.
– Jag kommer direkt från Kemikalieinspektionen. Jag är ekotoxikolog, ett slags miljögiftexpert. Jag är alltså naturvetare och tycker att det är intressant med korsningen mellan teologi och naturvetenskap, säger Anneli Sandberg.
– Fast jag har nog den finaste yrkestiteln. Postiljon! Alltså själva ordet är så vackert, säger Hans Kvarnström som minns tiden som cykelburen brevbärare som en bra period med gott om tid för filosoferande medan han trampade vägen fram.
Han är anställd som universitetspräst på 90 procent och undervisar även ibland i ekosofi inom miljövetenskap. Anneli Sandberg och Ulf Sandén har 25 procents tjänst vardera. De två har också uppdraget att företräda andra samfund, att vara ekumeniska.
Prästerna har ett nära samarbete med Studenthälsan och många studenter som kommer till dem har kommit via Studenthälsan. Ibland fungerar det andra vägen, någon som söker upp prästen kan sedan också rekommenderas kontakt med Studenthälsan. Men allt är frivilligt och prästerna har tystnadsplikt.
– Jag tror att många tycker att det är skönt. De vet att vi aldrig för något vidare, att vi inte registrerar dem eller för några journaler, säger Hans Kvarnström.
– Och vi är ingen myndighet, vi är ett slags frizon. Det tror jag är viktigt för människor också, säger Anneli Sandberg.
Hon anser att det är bra om man markerar att livet är något mer än prestation. Kanske extra angeläget i universitetsmiljön där i stort sett allt handlar om att prestera.
Prästerna märker att de behövs. När livet kör ihop sig och det är saker som man inte kan eller vill ta upp med dem man känner, då kan det vara skönt att tala med någon som är van vid själavård och svåra frågor.
– Det finns många som bär omkring på känsliga frågor som de behöver dryfta, säger Ulf Sandén.
– Jag märker att många tycker att det känns bra att få prata med en kvinna, säger Anneli Sandberg.
Prästerna trivs bra med att sitta i Studenternas hus, mitt i strömmen av studenter.