Universitetet satsar på norska studenter
2004-02-13När utbildningsmässan utanför Oslo slog upp portarna fanns Karlstads universitet på plats. Våra studievägledare och norska studentambassadörer stod redo att svara på frågor om utbildningarna, universitetet och staden.
Karlstads universitet vill gärna ha fler norska studenter. Den 4-7 februari medverkade universitetet för första gången på den stora utbildningsmässan ”Jobb & utdanning” i Lilleström utanför Oslo. Mässan besöktes av cirka 26 700 ungdomar. Karlstads universitet var tillsammans med Chalmers, Växjö, Umeå och Uppsala de enda svenska lärosätena på mässan.
– Intresset för att studera hos oss var större än vad jag vågat hoppats på, säger Kristina Fransson på rekryteringsenheten. Vi ligger ganska nära Osloområdet och har många intressanta utbildningar att erbjuda. Vår bostadsgaranti är också ett bra argument. Tack vare vårt samarbete med Studentbostäder kan vi erbjuda norska studenter att bo på samma ställe om de skulle vilja det, säger Kristina Fransson, rekryteringssamordnare.
Norrmän i montern
I montern på mässan fanns tre studievägledare och tre studenter. Fyra av dem är norrmän, studievägledare Nina Nesset samt studentambassadörerna Tommy Martinsen, Eirik Kollserud och Jens Hansen. Dessutom fanns ambassadörerna Kristoffer Halvarsson och Maria Augustsson samt studievägledarna Ingalill Gumaelius, Elisabeth Sandlund och Stefan Kaasalainen på plats.
– Alla gjorde ett jättebra jobb, berömmer Kristina Fransson.
– Under lördagens mässdag kom ungdomarna dit tillsammans med sina föräldrar, det var trevligt och annorlunda mot hur det brukar vara på svenska utbildningsmässor. Eleverna som kom hade alla bra frågor och verkade genuint intresserade av möjligheten att studera hos oss i Karlstad, berättar Margaretha Olsson på Informationsavdelningen, som varit med och tagit fram mässmaterialet och som också fanns på plats under delar av mässan i Norge.
Besök på gymnasieskolor
För att sprida mer information om fördelarna med att studera vid Karlstads universitet genomförs nu också besök på norska gymnasieskolor i gränsområdena. Nio skolor ska besökas och det är en uppföljning och utökning av den turné som gjordes förra våren på initiativ av Susanne Walan på Institutionen för natur och miljö. Med på vårens resor är alltid minst en av universitetets norska studentambassadörer.
Besökarna på mässan fick svara på frågor om mässans utbud med mera. Resultatet visar att många var intresserade av högre utbildning och utbildning utomlands. De utbildningsområden som många vill veta mer om är ekonomi, teknik/ingenjör, kultur- och kommunikation, hälsa- och vård, sociala frågor, grafisk utbildning samt språk.
Stort intresse för ekonomiutbildningar
Karlstads universitet har några utbildningar inom miljöområdet som inte finns i Norge, till exempel GIS. Här finns också möjligheten att komplettera en högskoleingenjörsutbildning till civilingenjör, vilket inte är lika lätt i Norge. Men även våra utbildningar inom ekonomi väcker stort intresse, eftersom många av de norska utbildningarna ges på privata skolor med höga terminsavgifter.
För att förbättra den sociala situationen för de norska studenterna vid Karlstads universitet arrangeras den 19 februari ett möte på Klaraborg med ANSA. ANSA är en förening för norska studenter utomlands. ANSA har föreningar på flera andra svenska lärosäten.
–Förhoppningsvis leder mötet till att det åter kan bildas en ANSA-förening i Karlstad, säger Kristina Fransson, som tar emot anmälningar till mötet.
Tidigare vårar har Karlstads universitet besökt utbildningsmässan i Piteå. I år ersattes den med mässan i Oslo. I höst planeras medverkan på de stora svenska utbildningsmässorna i Göteborg och Stockholm, precis som tidigare.
– Om vi ska fortsätta att åka till Oslo vet jag inte ännu. Men för att kunna se något märkbart resultat måste vi nog räkna med att fortsätta marknadsföra oss i södra Norge ett par år till, säger Kristina Fransson.