Universitetet satsar på både uthyrning och nybyggnation
2009-09-09Det är mycket som är på gång i universitetets lokaler. Utbildning och forskning förstås, men nu dyker även andra verksamheter upp i större utsträckning. I Hus 12 öppnar snart en förskola och sedan terminsstarten finns en gymnasieskola på plats i tre lärosalar. Samtidigt vill Landstinget hyra ett våningsplan i Studenternas Hus och planerna för den nya idrottshallen tar form.
Paula Björkman är chef på avdelningen för infrastruktur och i högsta grad inblandad i allt pågående arbete runt lokalförändringar. Och även om mycket händer på en och samma gång just nu, följer lokalförändringarna en fastslagen plan.
- På försommaren presenterade vi en rapport som pekade ut att vi måste höja användningsgraden av våra lärosalar. Som det var då hade vi en beläggning på 35 procent och det skulle vi nästan behöva fördubbla.
Rapportens förslag var att försöka hyra ut ungefär 20 av universitetets 58 lärosalar. Därför hyr nu en förskola 200 kvadratmeter av bottenplanet i Hus 12. Karlstads idrottsgymnasium finns också i tre lärosalar i byggnaden från och med terminsstarten.
- Karlstads idrottsgymnasium är intresserade av att flytta hela sin verksamhet till universitetsområdet. Det skulle i så fall innebära ytterligare fyra till sex lärosalar beroende på placering och hyresintäkter på upp mot en miljon kronor varje år.
Om flytten av gymnasiet till universitetsområdet blir av är ännu inte bestämt. Blir det så menar Paula Björkman att delar i Hus 12 eller Hus 1D kan vara aktuellt för verksamheten, men att andra alternativ också måste ses över.
Barn- och mödravård i Studenternas Hus
Att hyra ut hela eller delar av Studenternas Hus är också en del av universitetets lokalplanering. Landstinget i Värmland knackar på dörren och vill snabbt in på plan 3 i byggnaden. Där vill man öppna barnavårdscentral och barnmorskemottagning redan i månadsskiftet oktober/november. Hyresavtal skulle i så fall skrivas på två år med möjlig förlängning. För Karlstads universitet skulle den nya hyresgästen ge omkring 600 000 kr i minskade hyreskostnader.
- Men när Landstinget flyttar in måste våra verksamheter där förstås flytta ut. På plan 3 i huset finns idag KauIF och Studenthälsan. Vi tittar på en tillfällig lösning för verksamheterna. KauIF:s spinninglokal skulle till exempel kunna placeras där Akademibokhandeln låg tidigare, säger Paula Björkman.
Planerna för idrottshallen tar form
Den sista påbörjade biten i lokalförändringspusslet är den nya idrottshallen. Den ska placeras på ytan vid den gamla paviljongen och förhoppningsvis stå färdig nästa höst. Utformningen planeras nu och det finns två olika huvudspår.
- Ett alternativ är att vi bygger en undervåning med undervisningssalar för bland annat dans.
Detta alternativ skulle ge bra möjligheter för att använda den nya hallen på olika sätt. Danslokalerna skulle även kunna användas av Kauif och den gamla gymnastiksalen kan anpassas till friskvårdslokalen, som drivs av en extern entreprenör. Samtidigt är det ett dyrt alternativ och det skulle kräva ett mycket långt hyresavtal med Akademiska Hus, uppemot 20 år.
- Därför har vi också ett annat alternativ där idrottshallen byggs i ett plan. Det alternativet går både fortare att bygga och blir billigare. Nackdelen är att vi inte på samma sätt kan samla olika verksamheter i anslutning till den nya hallen.
Den 18 september ska Akademiska Hus presentera ekonomiska kalkyler för den nya idrottshallen.