Universitetet och energiföretag skapar nya utbildningar
2011-05-18Hur samhället löser sin energiproduktion är en av nyckelfaktorerna för en miljömässigt hållbar utveckling. I en stor satsning utvecklar nu Karlstads universitet en rad nya kurser inom energiteknik. Samarbetet sker med branschen, och andra lärosäten. Till och med över gränsen till Norge.
- Vi samlar det bästa inom området från fem högskolor och universitet samtidigt som kurserna utvecklas i samarbete med branschen, säger professor Bengt Månsson vid Karlstads universitet. Han är projektledare på den svenska sidan.
Både lärosäten och industri
Utbildningarna samlas under namnet Nordisk värmekompetens och är ett Interregprojekt som involverar, förutom Karlstads universitet, högskolorna i Akershus, Gjövik, Hedmark och Högskolan Dalarna. Bland företagen som medverkar finns Stora Enso Skoghalls bruk, Akershus Energi, Karlstads Energi och Borlänge Energi. Även nätverket Energy Square deltar i projektet.
Bioenergi och fjärrvärme
Kurserna vänder sig både till yrkesverksamma och till studenter som läser till civilingenjör. Det går också att läsa kurserna som en påbyggnad till en mastersutbildning. Utbildningarna fokuserar på bioenergi och fjärrvärme.
- Det är utbildning av högsta kvalitet. Vi kommer bland annat att ha gästföreläsare från olika europeiska länder, de främsta experterna inom sina respektive områden. Det nära samarbetet med olika energiföretag garanterar också att studenterna får aktuell kunskap om praktisk tillämpning, berättar Are Kjeang universitetsadjunkt i energiteknik och en av drivkrafterna bakom utbildningssatsningen.
Samverkan över gränsen
Nyligen besökte Jon Samseth från högskolan i Akershus och Alemayehu Gebremedhin från högskolan i Gjövik Karlstads universitet. Syftet med mötet var att diskutera detaljerna i satsningen.
- Det dyker ju upp en del svårigheter under tiden som har att göra med att vi arbetar över nationsgränsen. Vi har till exempel behov av att lösa frågan om betyg. Vi i Norge tillämpar en betygsskala från A-F, enligt Bolognamodellen, medan ni har ett helt annat system, berättar Jon Samseth.
Men alla parter är överens om att hinder är till för att överbryggas. Nu ser de fram emot kursstarten.
Kurserna vänder sig till ingenjörsstudenter, konsulter, personal vid energiföretag, värmecentraler samt inom massa- och pappersindustrin.
Första kurserna
Först ut till höstterminen 2011 är kurserna Miljökonsekvensbeskrivning MKB för energisystem, som ges vid Karlstads universitet, och Förbränningsprocesser och produktion av biogas som ges vid Högskolan i Akershus. Båda går att söka redan nu.
Samarbetet över gränsen sker som ett Interregprojekt som löper över tre år. Den sammanlagda budgeten för satsningen ligger på nära 15 miljoner kronor.



