Universitetet och dataföretag i samarbete
2004-03-11Dataföretaget Redpill ska anpassa Compiere, ett affärssystem baserat på öppen källkod, till svenska förhållanden. Samtidigt ska Karlstads universitet studera kvalitetsaspekter av öppen källkod. Företag och myndigheter skulle kunna sänka sina licenskostnader med miljardbelopp genom att gå över till programvaror med öppen källkod.
I Sverige använder de flesta av oss program till datorn som vi betalar licens för: Windows, Pagemaker, Word och Excel är några vanliga. Men det finns programvara där licensen är gratis och kan laddas ner av vem som helst. Öppen källkod är samlingsnamnet på datasystem och dataprogram som utvecklas på elektroniska projektplatser på internet. Företeelsen har utvecklats de senaste tio åren och i många delar av världen börjar det bli ett etablerat inslag. Det kanske mest kända är operativsystemet Linux.
Statskontoret har genomfört studier av produkter med öppen källkod och konstaterar att de ofta håller lika bra, eller till och med bättre, kvalitet än motsvarande kommersiella produkter.
Nu ska en projektgrupp, ledd av dataföretaget Redpill i Karlstad, översätta affärssystemet Compiere till svenska och anpassa det till svenska affärsregler.
Projektet ägs av Karlstads universitet och det finansieras av bland annat EU:s program för "Innovativa åtgärder i norra Mellansverige". Tim Heyer, Eivind Nordby och Mari Göransson på datavetenskap vid Karlstads universitet ska studera och utvärdera kvalitetsaspekter i program med öppen källkod.
Compiere är ett så kallat affärssystem och innehåller redovisning, reskontra, försäljning, inköp, lageradministration, kundvård och rapportering. När affärssystemet är anpassat till svenska förhållanden ska det testas av några företag, bland andra Jofa i Malung och Kalenius Handelsträdgård i Arvika.
- Vi tänker mycket på de psykologiska aspekterna av att introducera öppen källkod. Hur ska man få företag och myndigheter att våga prova? I flera andra EU-länder har politikerna verkat aktivt för att öka mångfalden på marknaden, och vi tror att något liknande måste till i Sverige. Men det kanske viktigaste är att få fram goda exempel, att kunna ge referenser från organisationer som har positiva erfarenheter av öppen källkod, säger Lars Larsson på Redpill.
- Vi tycker det är roligt att vi inom ramen för projektet lyckats samla universitetet, näringsliv och offentlig förvaltning. Öppen källkod är ett mycket intressant område som nu utvecklas för helt nya områden, säger Stig Håkangård, prefekt på Institutionen för informationsteknologi och ordförande i projektets styrgrupp.
När den svenska versionen av Compiere är färdig kommer den att finnas tillgänglig för vem som helst att ladda ner, utan kostnad.
Övriga medverkande i projektet är Almi, datanätverket Compare, stiftelsen Inova, Arbetsförmedlingen och Länsarbetsnämnden i Värmland samt Länsstyrelsen i Värmlands län.
För mer information kring det praktiska arbetet kontakta Fredrik Svensson eller Lars Larsson på Redpill tfn 054-15 09 40. För mer information om forskningsdelen kontakta Eivind Nordby tfn 054-700 11 53 eller Tim Heyer tfn 054-700 20 30 på Karlstads universitet. För övergripande frågor ring projektadministratör Cecilia Hågland, tfn 054-700 15 97.