Universitetet mötesplats för Gränslösa samtal
2005-03-17Konferensen Grönslösa samtal uppskattades av deltagarna. En kommentar från en av representanterna för näringslivet var att möten av den här digniteten måste man normalt åka långt för och att det här var ett alldeles utmärkt initiativ av Karlstads universitet. De hade bokat in möten samma kväll med några av de andra deltagarna.
Konferensen Gränslösa samtal pågick under onsdag och torsdag i förra veckan med ett par hundra deltagare och prominenta gäster från såväl Norge som Sverige. Arrangemanget var ett led i den uppmärksamhet som tillägnas unionsupplösningen för 100 år sedan. Men det var inte så mycket historien som diskuterades, utan dagens möjligheter, utmaningar och samarbetsformer i den region många gärna skulle vilja vidga till att omfatta även norska domäner.
Under ledning av Göran Rosenberg, känd debattör, kåsör, redaktör, journalist och författare, fördes samtalen över ämnen som högskolornas eventuella betydelse för regional utveckling, innovationssystem, penningpolitik, entreprenörskap och politik för regional utveckling. Bland gästerna märktes de norska och svenska riksbankscheferna Svein Gjedrem respektive Lars Heikensten, landshövding Eva Eriksson, Per Eriksson generaldirektör för Vinnova och hans norska kollega Gunn Ovesen Innovasjon Norge, finansmannen Carl Bennet samt Maud Olofsson från svenska centerpartiet och Erna Solberg från norska Høyre.
Oslo-tåg på önskelistan
Men hur goda förutsättningar har då det svensk-norska samarbetet i regionen? Från EU och tillväxtdiskussionen kommer ursprungligen uttrycket ”Den nordiska triangeln”, med axlarna Oslo-Stockholm-Köpenhamn. Här befinner sig Karlstad, just på stråket Oslo-Stockholm. Och potentialen för god tillväxt tycks stor. Olav Thon, gränslös investerare, har under sina 82 levnadsår hunnit investera 1 miljard längs gränsen och tror uppenbarligen på regionens möjligheter.
Men så var det ju det där med kommunikationerna… Avsaknaden av en pålitlig och snabb tågförbindelse mellan Stockholm och Oslo med stopp i Karlstad får tveklöst stora konsekvenser för samarbetet. Bara för föreläsarna vid Gränslösa samtal att ta sig till Karlstad från den norska sidan visade sig vara en resa fylld av utmaningar.
Hur intressant är det då för norrmännen att samverka med oss på denna sidan gränsen? Under konferensens framkom att det var kanske mer åt Göteborgs-hållet som våra norska bröder och systrar kastade sina lystna blickar. Kanske göteborgarna, gamla sjöfarare som de är, har mer likhet med norrmännen än vad Stockholms-borna besitter? Eller är det så att stockholmarna är mer intresserade österut egentligen? Och hursomhelst är det nog så att en storstadsregion som Oslo hellre tittar på större enheter, större storstäder.
- Det finns ett underifrånperspektiv så att mindre enheter hellre samarbetar med större enheter än sig själva, kommenterade professor Jan Evert Nilsson, från Blekinge Tekniska högskola.
- Karlstad ligger i en glesbygd, konstaterade Torger Reve, kritisk rektor vid Norska Handelshøyskolen i Oslo. Här finns ingen attraktion! Men här har också universitetet en roll för att skapa och föra ut forskning och därmed skapa en dynamik i regionen. Det är dynamik, en attraktiv forskningsmiljö och kunskap som får människor att stanna. Kunskap är såväl internationell som gränslös.
Möten över gränser
Bo Hidén, universitetsråd och initiativtagare till konferensen är nöjd:
- Det känns mycket bra att universitetet har blivit en naturlig mötesplats för akademi, näringsliv, offentliga verksamheter och politik. De norsk-svenska relationerna behöver uppmärksammas och Karlstad är ju särskilt i år en naturlig plats för den här typen av dialoger. Jag hoppas att samtalen och mötena under dessa dagar har lett till nya idéer och tankar, men att det också kommer att betyda vidareutveckling av det konkreta samarbetet.
Gränslösa samtal arrangerades av Karlstads universitet tillsammans med Nordea och med stöd av de norska gränsfylkena Akershus, Hedmark och Østfold, Länsstyrelsen i Värmland, Region Värmland, Handelskammaren Värmland, Grensekomiteen Värmland-Østfold samt Karlstads kommun.