Universitetet har tecknat samarbetsavtal med Guatemala
2000-10-11I slutet av förra veckan fick geografiämnet besök från Guatemala. Gabriel Morales, Raul Zepeda och Vinicio Gonzales, tre professorer från Universidad de San Carlos, är här för att skissa vidare på de samarbetsplaner som grundlades när Sune Berger och Aida Aragão-Lagergren var i Centralamerika i november förra året.
Samarbetsavtalet undertecknades i fredags av rektor och dekanus och öppnar möjligheten för hela universitetet att ha utbyte med Guatemala. Till en början är det geografiämnet som utvecklar kontakterna. Universidad de San Carlos ligger i Guatemala City och har omkring 100 000 studenter, utspridda på flera platser. De vill nu införa geografi som ett eget ämne vid universitetet – ämnet finns nu bara som del av andra – och vänder sig till Karlstads universitet för hjälp med det.
Kontakterna började via Aida Aragão-Lagergren, lektor vid geografi och turism, som forskar på barnarbete i Guatemala.
– De är här för att se hur geografiämnet funkar, berättar dekanus, och tillika professor i kulturgeografi, Sune Berger. Vi går bland annat igenom våra kursplaner och -beskrivningar. Dessutom har vi hunnit med att diskutera turismutbildning och framtida forskningssamarbete.
Även representanter för sociologi, statsvetenskap och historia vid Karlstads universitet har deltagit i diskussionerna, eftersom det är inom dessa ämnen som geografiutbildningen återfinns i dag vid Universidad de San Carlos.
Målet är student- och lärarutbyten mellan Guatemala City och Karlstad, men planerna är inte helt problemfria, bland annat på grund av långsam byråkrati och att det blev fred i Guatemala för endast tre år sedan. De har inte så mycket pengar att röra sig med så resan blev möjlig tack vare bidrag från Svenska institutet. Gästerna är imponerade över hur snabbt deras resa blev möjlig.
Öppen miljö
– Karlstads universitet verkar välorganiserat och snabbt i beslutsfattandet, säger Vinicio Gonzales. Och bara det att vi får träffa dekanus visar att detta är en öppnare miljö än vi är vana vid, med modern och aktuell kunskap.
En viktig sak att ta med hem härifrån tycker de är det sätt som vi ser på utveckling och utbildning av studenter här.
– Här får de tidigt träna på att skriva uppsatser individuellt, säger Raul Zepeda. Det är ett bra sätt att undervisa. Det självständiga kommer mycket senare i utbildningen i Guatemala. Vi har också tagit starkt intryck av det avslappnade förhållandet mellan studenter och lärare här.
I Guatemala är studentgrupperna mycket större, kanske 400 personer. Då blir det svårare att utveckla några personliga kontakter.
Gästerna fick i veckan en tur i norra Värmland och har därefter besökt Uppsala och Stockholm, bl a Sida/SAREC, innan de idag onsdag far hem igen.