Universitetet granskar sig självt
2009-09-21Att sprida goda exempel och peka på förbättringsområden. Det är målen med universitetets nya kvalitetsutvärdering som drar igång under hösten. En granskningsgrupp ska besöka varje fakultet. Den 22 september är det premiär och först att synas är Estetisk-filosofiska fakulteten.
Den nya granskningsformen, fakultetsaudits, är ett led för att förbättra universitetets kvalitetsarbete. Vid en audit besöks fakulteten av en granskningsgrupp med representanter från de andra fakulteterna, lärarutbildningsnämnden, studentkåren och kvalitetsrådet. Rolf Johansson, kvalitetshandläggare och kvalitetsrådets ordförande Thomas Blom håller samman arbetet.
- Vi stötte på metoden med audits, där Göteborgs universitet varit föregångare, och tror att den kommer att ge ett gott resultat, säger Rolf Johansson.
Kvalitetsaudits ska svara upp mot de många krav som finns på ett universitetet att ständigt utveckla sitt kvalitetsarbete. Kvalitetsrådet har tagit fram formen för att på ett strukturerat sätt låta fakulteterna visa andra vad de är bra på och identifiera förbättringsområden. Vid en audit följs även övergripande beslut upp och hur de hanteras i organisationen samt hur resultat från kvalitetsarbetet dokumenteras och rapporteras.
När Estetisk-filosofiska fakulteten är först ut att besökas den 22 september har fakulteten redan skickat in styrande dokument för sitt kvalitetsarbete. Sedan får personal, studenter och doktorander under besöket berätta om hur de tycker att kvalitetsarbetet fungerar.
- Målet med samtalen är att fakulteten ska presentera och redogöra för sina starka och svaga sidor i kvalitetsarbetet. Särskilt framstående områden tar gruppen med sig och förmedlar vidare inom universitetet, säger Rolf Johansson.
- Senare är det viktigt att utvärdera och utveckla metoden med interna granskningar så att även ett kommande nytt system för kvalitetssäkring kan hanteras.
Resultatet av samtalen vid Estetisk-filosofiska fakulteten presenteras på kvalitetsrådets webbsida. Nästa audit är planerad i oktober och då är det Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT som står i fokus. Därefter följer de övriga fakulteterna och lärarutbildningsnämnden. Planer finns också för att kvalitetsarbetet inom förvaltning och bibliotek ska granskas.