Universitetet behöver fler kvinnliga professorer
2010-03-22När styrelsen för Karlstads universitet samlades i februari diskuterade ledamöterna varför så få av professorerna är kvinnor. Målet fler kvinnor har inte nåtts. Nu har fakulteterna fått i uppdrag att redovisa sina kompetensförsörjningsplaner.
Styrelsen är bekymrad över utvecklingen av antalet kvinnor som är professorer och docenter vid Karlstads universitet. Andelen har minskat i stället för att öka. Målet var att 33 procent av de nyrekryterade professorerna under åren 2005-2008 skulle vara kvinnor. Men dit nådde lärosätet aldrig. Det stannade på 16 procent. Och med flera kvinnor som slutar riskerar andelen att minska än mer.
- Det här kan vi vända till en möjlighet istället. När vakanser uppstår får vi en chans att vända trenden. Men det krävs att vi är medvetna om problemet, tänker nytt och planerar konkreta åtgärder, säger universitetsdirektör Anne-Christine Larsson.
För få kvinnor bland professorerna är ett problem för hela högskolesektorn.
- Det är inte ett problem bara för oss på Karlstads universitet. De flesta andra lärosöten står för samma utmaning - att öka andelen kvinnliga professorer. Konkurrensen är stor om de välmeriterade kvinnorna. Vi måste skapa goda förutsättningar för fler att meritera sig.
Styrelsen vill se planerna
- Därför ska fakulteterna nu se över vilka åtgärder de har vidtagit och kommer att vidta. Deras planer ska presenteras för styrelsen när den samlas i april, säger Anne-Christine Larsson.
Uppdraget är att öka andelen kvinnor. Både genom att försöka externrekrytera kvinnliga professorer och docenter, och genom att lyfta fram de kvinnor på universitetet som kan komma ifråga att bli befordrade till professorer och utnämnda till docenter.
Långsiktiga åtgärder behövs
- Fast det är inte så lätt som att bara säga att vi ska vara aktiva i rekryteringen. Vi måste ta den som är mest kvalificerad, oavsett kön. Det är ofta svårt att få kvalificerade kvinnliga sökande och konkurrensen om dem är hård. Men det ska inte vara omöjligt. Jag tror man måste göra särskilda insatser och arbeta långsiktigt för att kunna få resultat. Värt att notera är att under föregående period, 2001- 2004, var målet 24 procent och då kom vi upp till 35 procent kvinnor bland de nyrekryterade professorerna, säger Anne-Christine Larsson.
Hon tror att styrelsen kanske ser över behovet av någon form av stöd för till exempel professorsmeritering. Idag är 22 procent av alla professorer vid Karlstads universitet kvinnor.
- Vi håller just nu på att ta fram en ansökan till DJ, Delegationen för jämställdhet i högskolan, om en utbildning med namnet "Ledarskap för ett jämställt och hållbart universitet". Den kommer att rikta sig till ledare och potentiella ledare. Att öka kunskapen om dessa frågor bland akademins ledare är ett sätt att bidra till att jämställdhet får ökat genomslag i verksamheten, säger hon.
Delegationen för jämställdhet i högskolan är en statlig utredning som har tillsatts av regeringen.
Inget undantag
Tyvärr är det dåligt beställt med kvinnor på ledande forskningstjänster även på andra håll i Europa. Bara 30 procent av forskarna och 18 procent av professorerna i Europa är kvinnor. Det konstateras i den senaste versionen av "She figures", en studie av jämställdhet baserad på indikatorer och statistik som publiceras av EU-kommissionen. Även om antalet kvinnliga forskare respektive doktorer ökar snabbare än manliga så är jämställdheten fortfarande eftersatt i Europa.