Ungdomars sociala relationer viktiga för hälsan
2011-06-15Goda relationer till föräldrar, kamrater och lärare har stor betydelse för ungas hälsa. Men olika relationer ger olika effekter på hälsan visar en nyligen presenterad avhandling vid Karlstads universitet. Det är i detta avseende även skillnader mellan ungdomar som väljer teoretiska gymnasieprogram och de som väljer icke-teoretiska program.
- Jag har studerat hur sociala relationer på olika arenor är relaterade till varandra när det gäller effekten på hälsa, säger Daniel Bergh, doktor i sociologi, som skrivit avhandlingen. Det betyder att jag har kunnat dra slutsatsen att det inte går att enkelt besvara frågan om hur sociala relationer på olika arenor påverkar hälsa på ett generellt sätt. Man måste istället i vart och ett av fallen ta hänsyn till skillnader både mellan sociala relationer på olika platser och för olika grupper.
Ungdomar, ingen homogen grupp
Avhandlingen visar till exempel att ungdomars kamratskapsrelationer i skolan betyder ungefär lika mycket för elever som har valt teoretiskt gymnasieprogram som för de som valt ett icke-teoretiskt program. Däremot var hälsoeffekterna av bristande lärarkontakter starkare för de teoretiskt orienterade eleverna jämfört med de icke-teoretiskt orienterade. Detta betyder att ungdomar inte kan ses som en homogen grupp när det gäller betydelsen av sociala relationer i skolan.
- Avhandlingen visar också att ungdomars hälsa är beroende både av det sociala klimatet i skolan och i familjen, och att ungdomar som har goda relationer både i skolan och till sina föräldrar är särskilt gynnade, säger Daniel Bergh.
Ungdomar och alkohol
Ett andra exempel gäller sambandet mellan ungdomars sociala relationer på fritiden och alkoholanvändning. Det visade sig då att både relationer till föräldrar och till kamrater är viktiga för att kunna förstå alkoholanvändningsmönstret bland värmländska ungdomar. Relationer till föräldrar har en skyddande effekt på ungdomars alkoholanvändning och kamratskapsrelationer har däremot en motsatt effekt genom att högre grad av aktiviteter med kamrater var relaterat till mer frekvent alkoholanvändning.
- För att kunna öka kunskapen om hur sociala relationer är relaterade till hälsa måste sociala relationer i olika sammanhang beaktas. Detta angreppssätt har gjort det möjligt att identifiera mönster i sambandet mellan sociala relationer och hälsa som annars skulle ha förblivit dolda, säger Daniel Bergh.
Avhandlingen består av fyra artiklar. Tre av dessa är baserade på enkätundersökningen Ung i Värmland som vänder sig till niondeklassare i Värmland. Ung i Värmland är en studie som genomförts sedan 1988 och syftet är att öka kunskapen om värmländska skolungdomars sociala och hälsomässiga situation, och att stödja lokalt hälsoarbete i skolorna och i kommunerna. Undersökningen genomförs av Centrum för forskning om barns och ungdomars psykiska hälsa vid Karlstads universitet i samarbete med kommunerna i Värmland.

