Unga uppfinnare på Energiutmaningen
2010-02-19Frågan var, hur kan energiförbrukningen minskas? Under Energiutmaningens slutdag presenterade grundskolelever från Sverige och Norge sina snillrika svar på frågan.
Idérikedomen var stor. Vad sägs om inspirerande raplåtar om minskad energiförbrukning, solcellsbilar, bilar drivna av vindkraft och framtida miljöhus? Att våga pröva nya idéer och vara nyfiken är viktigt.
- Många vetenskapliga upptäckter kommer fram genom misstag, förklarar Johan Rosén, Värmlands Museum, som tillsammans med Jenny Lakmaker, dramapedagog i projektet, demonstrerade olika experiment under dagen. Experimenten innefattade bland annat svällande blöjpulver och blommor i flytande kväve.
Rollspel om energi
Energiutmaningen är ett skolprojekt med syftet att länka samman frågor om energi, hållbar utveckling och entreprenörskap. Projektet är indelat i olika utmaningar. De flesta utmaningar genomför skolorna själva på respektive hemort. En av utmaningarna, som de svenska skolorna genomförde, gick ut på att spela upp ett rollspel där eleverna fick pröva på att leva i ett energilöst samhälle. Eleverna fick ge förslag på hur en affär eller biograf skulle kunna drivas utan elektricitet.
- Rollspelen har varit väldigt lyckade. Eleverna har tagit med sig kunskapen om hur energi påverkar vårt samhälle hem, berättar Jenny Lakmarker, som jobbat med rollspelen.
Intervju i tv-soffa
Energiutmaningens genomgående tema handlar om energi och hur det påverkar vår omgivning. Under dagen presenterade alla skolor en lösning på ett slutuppdrag som gick ut på att komma med förslag på hur energi kan användas på ett mer hållbart sätt. Varje skola fick presentera hur de valt att lösa uppgiften uppe på scenen via en utfrågning i en arrangerad tv-soffa. Förslagen rörde bland annat ny typ av golvvärme, miljövänlig isolering och bilar drivna av solenergi.
Raketuppskjutning
Under dagen hann eleverna även med att bygga en raket av petflaskor, plaströr, tejp och papp. Tage Amundsen, lärare från skolan Åsenhagen i Norge var nöjd med besöket i Karlstad.
- Vi har jobbat mycket med hur man kan använda och spara energi för att inte skada naturen, berättar han.
Energiutmaningen anordnades på initiativ av Energimyndigheten, Energikontor Värmland och drivits inom det gränsöverskridande samarbetet, Energikontor Värmland , Teknikerjakten Karlstads universitet och Förnybar Energieffektivisering och Miljö (FEM).
Organiserat kaos
Dagen avslutades med ett experiment där 100 elever samtidigt sköt du upp varsin fotorulle luften med hjälp av vatten och brustabletter. Uppskjutningen resulterade i ett högljutt jubel. Och visst märktes det att 500 grundskoleelever var på besök på Karlstads universitet.
- Välkommen till organiserat kaos, meddelade Patrik Backman, som ansvarade för raketbyggandet.